Kvällens match blir en klassiker

Lasse Anrell: En klassisk match mellan två klassiska lag

HOCKEY

Det kunde inte varit bättre.

Inte ens en skräckfilmsregissör hade kunnat gjort en bättre, smartare och mer spännande slutscen.

I kväll blir det en klassisk hockeymatch i Södertälje mellan de två klassiska hockeylagen Leksand och SSK.

I potten ligger några miljoner kronor, en klubbdirektörs heder och kanske jobb – och ett enkel biljett till en på pappret omöjlig kvartsfinal.

Leksand kommer glidande efter en fantastisk säsong.

Ingen trodde på dem. Ingen hade anledning tro på dem – jag själv tippade dem som sexa men det gjorde jag om sanningen ska fram mest som en sorts glädjekalkyl över att Leksand var tillbaka i Elitserien och den gamla damen såg äntligen ut som en riktig Elitserien igen.

Leksand – en sensation

Men Leksand klarade sig. Leksand överraskade alla och att de är med och slåss om en slutspelsplats in i det sista är ingen annat än en sensation. Kanske Elitseriens största i år. Där får till och med Timrå ursäkta.

För Södertälje ligger betydligt mer i potten.

Med flera miljonförvärv i laget, med en sparkad tränare i bakgrunden och med den ständigt snackande Timo Lahtinen som ny coach har laget blivit – sämre. Timos verkstad är tom och Mats Hallin som sparkade den hyfsat fungerande Hans Särkijärvi bör rimligtvis åka ut med ismaskinen i kväll om det går åt skogen för SSK.

Att sparka en tränare när man ligger sexa – för att hamna åtta eller nia är inget bra ledarskap. Det skulle inte ens hålla i Ericsson. Ännu mindre i Astra.

Håller det i SSK? Det får vi se i kväll.

Timo Lahtinen genomförde i går ett ytterst förvirrande resonemang om att det var för att SSK tänkt för defensivt – för mycket säkerhetsinriktat – de senaste matcherna som man förlorat. Kanske det som han en gång kallade äckligt disciplinerat. Det var därför det sett så illa ut de senaste matcherna. Väldigt illa med den numera berömda målskillnaden 2–16  på två matcher.

Väldigt defensivt som sagt...

Nu blir det full fart framåt och det kan väl lika gärna vara ett försök att förvirra Leksand som ett genialt tränargrepp.

Vi får se i kväll i Scaniarinken. För SSK:s skull vore det nog rätt viktigt om publiken äntligen kunde möta upp. En av årets stora besvikelser har varit den klassiska hockeyorten Södertäljes relativa ointresse för sitt SSK.

I kväll avgörs allt.

Det blir – för att tala med Björn Hellberg-språk – gastkramande.

Men den här gången stämmer det.

Lasse Anrell

ARTIKELN HANDLAR OM