"Så tog jag mig ur livskrisen..."

HV:s Stefan Liv om framgångarna, formsvackan och körkortet

1 av 2 | Foto: KAI REHN
Sanningens ögonblick Efter en säsong med höga toppar och djupa dalar för HV 71:s målvakt Stefan Liv är det dags att vässa fram en formtopp - nu är det slutspel.
HOCKEY

JÖNKÖPING

Han var hockey-Sveriges hetaste spelare.

I höstas ringde telefonen så mycket att Stefan Liv fick skaffa hemligt telefonnummer.

Sedan kom krisen.

- Hockeyn är mitt liv så fallet blev tungt. Jag har ju inget annat. Men samtidigt har jag lärt mig vilka mina riktiga vänner är, säger Stefan Liv.

Det är en så där råkall dag i Jönköping. Fukten från Vättern och några minusgrader bildar en isande mix som tränger genom märg och ben.

Men Stefan Liv har lärt sig hur det är att vara ute i kylan.

Han huttrar inte ens.

Och han är på ett strålande humör.

Krisen är över.

- Det har känts väldigt bra den senaste tiden och nu är det slutspel, säger han.

- Så det känns bara skönt att kunna smyga lite utan att ha någon press på sig. Det är andra som får leva med uppmärksamheten.

Spikrak början

Men låt oss backa klockan några varv.

Efter en spikrak fjolårssäsong, fick Stefan Liv en plats i den svenska VM-truppen.

Det slutade med succé i bronsmatchen mot Finland i VM.

Årets säsong började lika strålande.

Liv höll nollan mot samma Finland i öppningsmatchen i landslagsturneringen Ceska Pojistovna Cup, en match som spelades i Karlstad.

Sedan fortsatte det i HV 71, som toppade elitserien överlägset efter tolv omgångar då laget inte förlorade en match.

Sedan kom HV:s och Stefan Livs långa svacka.

Spelade uselt

Den kulminerade i januari. Liv spelade uselt, gamla meriter hjälpte inte och han petades från landslaget och fick inte inte vara med i Sweden Hockey Games.

- Det var den tyngsta perioden i mitt hockeyliv. Ishockeyn är mitt jobb och det enda jag kan. Ett tag kändes det som jag inte skulle kunna stoppa en ballong ens. Ingenting stämde. Men nu har jag tagit mig ur den skiten.

Hur?

- Jag vet inte riktigt, men så fick jag ta över färjestadsmålvakten Sinuhe Wallinheinos gamla benskydd och så stämde det plötsligt igen. Jag vet inte varför. De är decimetern högre, men inte bredare. Så jag får väl tacka Wallinheino. Samtidigt hade jag ett jäkla bra stöd från tränarstaben här i HV. De trodde på mig.

Provade allt

Men vad gjorde du själv när det gick som tyngst?

- Jag provade allt. Nu när jag ser tillbaka på det är det nästan lite sjukt. Ett tag bytte jag inte strumpor, sedan försökte jag med att äta exakt samma mat varje dag. Jag började till och med städa hemma. Som om det skulle hjälpa. Men jag provade alla möjliga saker. Jag har inte dammsugit så mycket i hela mitt liv.

- Jag hade aldrig haft någon riktig motgång tidigare och jag var helt väck. Jag fick slå till mig själv för att vakna i bland.

Och kompisarna?

- Jag har lärt mig vilka mina verkliga kompisar är. Det var många som fanns omkring mig när jag var där på toppen, men sedan när jag ramlade ner var det inte många kvar. Det var också nyttigt att lära sig.

Allt att vinna

Hur känns det nu då?

- Ja, jag har ställt undan dammsugaren igen och det ser ut som vanligt där hemma. Överhuvudtaget känns det rätt skönt. Det känns som vi har allt att vinna i det här slutspelet och inget att förlora.

Vem har varit Sveriges bäste målvakt i vinter?

- Ser man till Henrik Lund-qvists statistik är han ju överlägsen. Men han spelar i ett väldigt bra lag också. Själv tycker jag nog Daniel Henriksson varit snäppet vassare. Han har spelat alla matcher och utan honom hade Luleå aldrig kommit femma i serien.

Det är skönt att se att Stefan Liv mår bra igen. Han är en profil som behövs, inte bara i Jönköping, utan i hela hockey-Sverige.

Han är den där typen av människa som får småknattarna att bestämma sig för att bli hockeyspelare - och helst då målvakter.

Charmen med Stefan Liv är ju hans spontana öppenhet.

Vilken man i det här landet skulle till exempel komma på tanken att sitta och prata öppet om vilken usel bilförare han är?

Eller ens erkänna det?

Slutat med körlektioner

Stefan Liv tvekar inte att vara helt öppen i ett ämne som är de flesta svenska mäns ömmaste tå.

Hans jakt på ett eget körkort har blivit en följetong.

- Jag har kört upp fyra gånger nu och inte varit i närheten någon gång.

Tummen ner, alltså?

- Nej. Båda tummarna ner.

Ska du försöka igen?

- Jag tar inte ens körlektioner längre. Jag bor i närheten av bilskolan och i bland kör bilskolläraren förbi och jag märker att han tittar lite snett på mig.

- Han vill nog inte se mig igen på ett tag.

Utom på isen, då möjligen.

VM-brons och draftad av Detroit

Sportbladet rankar slutspelsmålvakterna

I dag avslutas Sportbladets resa genom slutspels-Sverige. Vi har mött målvakten som kom in från kylan - HV 71:s Stefan Liv.

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM