Tio matchers avstängning, minst

- men med disciplinnämnden kan man aldrig vara säker

HOCKEY

JÖNKÖPING

HV 71 körde över Djurgården i första kvartsfinalen.

Men tyvärr är det Per Gustafsson blodiga ansikte jag minns mest.

Djurgårdsforwarden Christian Eklunds livsfarliga slag med klubban rakt i ansiktet på Gustafsson är ett klockrent fall för disciplinnämnden.

Och här pratar vi inte två, tre matcher - utan tio.

Jag brukar ofta hänvisa till NHL, var rättssystem fungerar klanderfritt.

En enmansjury i Colin Campbell bedömer varje övergrepp på isen.

Och hade Campbell sett videobilderna där Christian Eklund fullt medvetet slår klubban i ansiktet på Per Gustafsson, hade det blivit skyhöga böter och en lång och kännbar avstängning på minst tio matcher.

I Sverige har vi disciplinnämnden.

Då kan man aldrig vara säker.

Det är rena lotteriet att hamna inför dessa herrar vid namn Martin Holmgren, Åke Markström, Hans Nyberg, Hans Svensson och Ulf Lindgren om nu uppgifterna i senaste upplagan av Hockeyboken stämmer.

Jag vet inte om de har någon anknytning till Bingolotto, för det verkar som de använder ett tombolahjul när de bestämmer sina straffsatser, graderat från 1-9.

Måste utredas

- Nu har vi Gage versus Eneqvist. Vem snurrar?

- Jag. Det blev trea på båda, chiefen.

Magnus Wernblom fick nio matcher då han slog sönder en klubba mot plexiglaset för några år sedan.

Vad får Christian Eklund för att ha slagit en likadan klubba i ansiktet på en motståndare?

Jag bara undrar.

Nu såg inte domaren Patrik Sjöberg situationen eftersom spelet redan var avblåst när det hände.

Han konfererade med linjedomarna och kom fram till fem minuter och game misconduct, vilket ger utvisning för resten matchen, i stället för det grövre match penalty, som automatiskt ger en matchs avstängning och måste tas upp av disciplinnämnden. Men det här fallet måste utredas. I detalj. Det är just den här typen av fult spel som hockeyn måste skydda sig mot.

Eklunds slag var till och med värre Christian Sjögrens pååkning av Tomas Berglund, då Sjögren fick nio matchers avstängning.

Harmlösa slagsmål kan ge flera matchers avstängning. Nu visar videon hur Eklund tar tag i sin klubba med båda händerna och drämmer den rakt i ansiktet på Gustafsson.

Momentet innan hade spelet blåsts av och Eklunds klubba satt fast i armvecket på Per Gustafsson, som ryckte till för att få den att lossna.

Det är tiondelarna senare smällen kommer.

Räkna aldrig ut Djurgården

Absolut inte roligt att se och speciellt inte från en djurgårdare.

Djurgården har jag alltid sett som ett tufft spelande lag som nästan aldrig gnäller och som heller aldrig försöker spela medvetet fult.

Nu vet jag inte vad som hänt.

Spelet på isen i går var inte heller mycket att glädjas åt.

HV 71 var förvånande överlägsna.

Det slutade 4-0, men var närmare 7-0 än 4-1.

Nu ska man aldrig räkna ut Djurgården. Det finns en inneboende kraft och tradition i föreningen som inte ska underskattas.

Därför blir jag inte förvånad om Djurgården vinner redan i morgon.

Men utan Christian Eklund.

När HV 71 blev svenska mästare 1995 började marschen mot SM-guldet mot just Djurgården.

Djurgården hade vunnit serien överlägset, HV tagit sig till slutspel i sista omgången då det tog åttondeplatsen. Då chockade HV och vann med 3-0 i matcher (det var bäst av fem på den tiden).

NHL tar krafttag mot filmningarna i hockeyn. Varje spelare som från och med nu åker ut för att ha dykt, medvetet förstärkt en hakning och dylikt eller försöker fejka en skada, kommer automatiskt att få böta motsvarande 9 000 kronor.

De sätts dessutom upp på en "skam-lista", som veckovis kommer att skickas till alla 30 lagen i NHL. Bra att någon tar tag i ett av hockeyns största problem. I Sverige kan jag inte påminna mig att jag någonsin sett en spelare åka ut för osportsligt uppträdande för en filmining.

Det är dags att vakna även här.

Speciellt nu då det är slutspel och så mycket står på spel.

Fusk får aldrig löna sig.

Mats Wennerholm