Anders ”Masken” Carlsson: Horribelt

”Disciplin-nämnden
har ingen kompetens”

HOCKEY

KARLSTAD

Klockan halv tre i går eftermiddag ringde Anders "Masken" Carlssons telefon.

I bussen på väg mot Karlstad fick Leksands sportchef veta att lagets kapten Christer Olsson var avstängd med omedelbar verkan.

- Jag tycker det är helt horribelt, säger en minst sagt irriterad Anders "Masken" Carlsson.

Foto: JOHAN EKLUND
FÖRVISAD TILL LÄKTAREN Christer Olsson (mitten) fick agera åskådare tillsammans med Leksands sportchef Anders "Masken" Carlsson (längst bort) i kvartsfinalen mot Färjestad. "Masken" var inte nådig i sin kritik mot hockeyförbundets disciplinnämnd efteråt.

Bakgrunden till avstängningen är den crosschecking Olsson delade ut på Peter Nordström i slutet av den första kvartsfinalen i lördags. Disciplinnämnden granskade även Hans Lodins slag på samme Nordström i bytet efter.

"Dömd ohörd"

Nämndens beslut att stänga av Olsson grundar de på att de funnit det sannolikt att spelaren slutligen kommer att ådömas diskvalifikation.

- Vi hade inte en susning om att Christer och Hans Lodin var under utredning. Nu är Christer dömd utan att blivit hörd. Det här måste vara första gången i svensk hockeyhistoria en spelare blivit avstängd under utredning för ett straff som gav två minuters utvisning. Horribelt, säger "Masken".

- Jag säger ingenting om att de kan bli avstängda, utan på sättet det går till. Dessutom går ett rykte om att beslutet togs flera timmar innan vi fick reda på det. Jag tycker vi har en nämnd som inte fungerar som den ska, fortsätter "Masken".

Fick inga besked

Han reagerar främst mot att laget fick beskedet efter det att man inlett resan till Karlstad, men också på att Olssons dömts ohörd samt att Leksand inte fått besked om att fallen var under utredning.

- Det är tydligt att samma regler inte gäller för alla lag. När Färjestad fick Peter Nordström avstängd tidigare i vintras fick de också beskedet när de var på väg i bussen till match, då fick han spela den matchen. När jag tog upp frågan hade de ingen motivering till varför inte samma regel gällde nu, men det är inte första gången man blir förvånad när det gäller disciplinnämnden.

Förbereder anmälan

Anders "Masken" Carlsson tror att han kommer att anmäla en eller ett par spelare i Färjestad till nämnden redan i dag.

- Jag ska hem och granska videon från några gamla matcher, bland annat första kvartsfinalen. Jag har ett par fall som jag ska titta på extra noga, bland annat när Hannes Hyvönen ger Lars Jonsson en armbåge och en där Marcel Jenni tacklar Niklas Eriksson mot sargen. Men jag vill känna mig säker på att det är rätt att göra en anmälan, jag vill inte hamna i någon pajkastning, säger "Masken".

"Ingen kompetens"

Carlsson efterlyser ett nytt utseende på den nämnd han inte tycker fungerar i dag.

- Det måste finnas folk med hockeybakgrund som tar beslut om avstängningar. I dag finns ingen kompetens, närmast är Ulf Lindgren och han dömde för 25 år sedan.

Leksand sportchef påpekar att nämndens beslut ska vara prejudicerande för framtiden - och öppnar en hjälpande dörr till Djurgårdens Christian Eklund som även han blev avstängd i går i avvaktan på vidare utredning.

- I december var det en HV-junior som slog till vår reservmålvakt Christian Käll med klubban över ansiktet. Han fick två matchers avstängning. Så om det inte dömer Eklund till två matcher går de ifrån sitt prejudikat.

Kapten på läktaren

Att förlora sin lagkapten några timmar före matchstart var förstås ett svårt avbräck för Leksand både spelmässigt och mentalt.

Olsson såg sitt lag förlora från läktarplats. Efter matchen var han fåordig.

- Det är andra som får uttala sig i den här frågan. Men som alla säkert förstår är jag mycket, mycket besviken både på avstängningen och på det sätt beslutet tagits, säger Christer Olsson.

Patrick Kipler