Carnbäck - bättre på isen än som fotomodell

HOCKEY

GÖTEBORG

Jag blev lite bekymrad när jag kom till Scandinavium och det första jag mötte var omslaget på en lokaltidning med en bild på Patrik Carnbäck utklädd till nån sorts blandning av skurkärring och riddare.

Man vet inte riktigt om det är Arn, Riddaren av den sorgliga skepnaden eller Marit Paulsen som stirrar mot en.

Det är när man ser sånt som man undrar om Frölunda verkligen tar slutspelet på allvar eller har tänkt sig att lalla igenom striden även den här gången.

Jag är bekymrad än.

Trots segern i går och trots 2-0 i matcher är jag inte övertygad.

Ska man vinna för första gången sen 1965 så kan man ju inte lalla.

Det förstår alla. Även Patrik Carnbäck. Det inser jag.

Han gör sin karriärs sista matcher just nu så det kan möjligen vara så att man kan unna honom att se ut som sin mormor på bilder. Han har ju trots allt en enorm karriär bakom sig med åren i Montreal och Anaheim som möjliga höjdpunkter och nu förbereder han sitt avsked som ska ske med en enorm parad på Avenyn. Inte bara för honom utan kanske också för hela laget Frölunda. Det är home town-pojkarna som dominerar – tolv av spelarna är från Göteborgstrakten. Klart hela staden har hockeyfeber och brinner.

35 år och tjusig

På isen var Patrik Carnbäck bättre än som riddare.

Definitivt bättre.

Den Gamle är bara 35 år men ser ju rasande tjusig ut. Men han är bättre som hockeyspelare än som fotomodell.

Han gjorde faktiskt ett mål. Det viktiga avgörande 4–3 som kom till till efter en viss kalabalik framför mål efter ett skott från blå linjen från planens effektive gigant Tomi Kallio som är för Frölunda vad Hannes Hyvönen är för Färjestad. Dessa sent inkomna finländare, som vill visa vad de går för, är ett steg framför de andra spelarna i elitserien just nu.

Tomi Kallio låg bakom tre mål i går.

Dels det viktiga viljemålet 2-0 där Niklas Andersson briljant stressade Pierre Hedin så att pucken gick till Jonas Johnson som sköt hårt och bra i mål.

Dels 3–2 som kom efter ett Kallio-pass i powerplay.

Och så 4–3-målet. Kallio vågar och han utmanar och han skjuter på det där sättet som målvakter hatar för det är alltid i lägen som gör att de inte riktigt kan hålla pucken. Modos målvakt  Juuso Riksman var kanske lagets bästa spelare i går – trots returerna som gav baklängesmål.

Men jag blev lite orolig för Modo i går.

Magnus Wernblom tog emot flera smällar - utan att reagera.

Det är smart men dumdristigt.

Wernblom misslyckades

Det kan ge motståndarna vissa illusioner. Tyvärr gick inte hans taktik riktigt hem eftersom jag antar att han räknade med att Frölunda skulle dra på sig utvisningar på det sättet. Domaren hade bra koll även om han missade en hårresande crosschecking bakifrån framför mål efter 2.15 i första perioden från Jan Öberg på Jonas Johnson – den var förvirrande lik Christer Olssons crosschecking i Leksand i lördags. Den gav avstängning i det löjliga lotteri disciplinnämnden ägnar sig åt just nu.

Bra var också taktiken att tråka ut seriesegrarna i mittzonen. Det höll på räcka till vinst men Frölunda är lite för bra för att bli tillräckligt uttråkade.

I alla fall på hemmaplan.

Bra var också den lille exbacken Magnus Hedlund som allt mer liknar en center i spelet. Hade inte backen Mika Lehtinen dragit på sig fyra utvisningar hade kanske Riksman, Hedlund och övriga Modo kunnat ta en nödvändig seger här. Nu krävs det nästan omöjliga tre segrar i Göteborg för att gå vidare.

Det blir lite tufft, om man säger.

Jag blev en smula orolig också när jag såg skivsamlingen i Frölundas omklädningsrum efter matchen.

Det första jag såg var nånting med Jolly och jag tänkte att herregud, sitter de här 24-åriga pojkarna och laddar upp med Lasse Dahlqvist och Jolly Bob? Hur go gubbe får man vara?

Det kan aldrig gå bra, tänkte jag men så såg att det var Jolly Roger – Ulf Lundells fantastiska mästerverk.

Någon har god smak.

Glöm aldrig att Luleå laddade med Lundell när de tog SM-guld 1996.

Annars är jag inte lika säker som jag var tidigare på att SM-finalen kommer att spelas mellan Färjestad och Frölunda. Jag såg Färjestad i lördags och de såg sega ut. Frölunda i går var inte på topp de heller. Det är fortfarande för lätt att få båda lagen att stanna upp i mittzonen.

Men det är ju några veckor kvar till finalerna.

Och båda lagen leder med 2-0. Utan att glänsa, men de leder.

Lasse Anrell