Männen som kan avgöra slutspelet

Ordföranden: ”Kanske skulle man ta in en för detta spelare”

HOCKEY

I dag avgörs om Leksandsbackarna Hans Lodin och Christer Olsson får spela kvällens SM-kvartsfinal.

De som bestämmer är de fem männen i disciplinnämnden - de kanske mäktigaste männen i hockey-Sverige just nu.

- Många tycker att vi saknar hockeykompetens. Och vi kanske behöver någon före detta hockeytränare eller spelare i nämnden. Det skulle öka vårt förtroende hos klubbarna, säger Martin Holmgren, ordförande i nämnden.

Martin Holmgren, disciplinnämndens ordförande.

Slutspelet pågår för fullt just nu.

I år har disciplinnämnden fått en avgörande roll när matcherna ska avgöras - en nytt fenomen i svensk hockey.

- Visst har det skett en förändring i elitserien. Det är fulare och hårdare spel vilket har lett till fler anmälningar. Nuförtiden anmäler klubbarna varandra och det skedde inte för några år sedan, säger Martin Holmgren, ordförande i disciplinnämnden.

Klubbarna rasar

Men när en spelare stängs av i någon eller några matcher sker det inte smärtfritt. Den drabbade klubben blir oftast irriterad - ibland rasande.

Ett exempel är Leksands sportchef Anders "Masken" Carlsson som basunerat ut att nämnden är inkompetent och att den fattar konstiga beslut med olika bedömningsnivåer.

När sportcheferna hade sammanträde i torsdags krävde de att disciplinnämnden förändras till nästa säsong.

Nämnden fungerar inte

Samma summering kan tas av Sportbladets rundringning till tränarna i slutspelet där samtliga tyckte att nämnden inte fungerar tillfredsställande.

- Många tycker att vi ska ta efter NHL och införa en överdomare som tar alla beslut. Men det strider mot vår rättspraxis tycker jag och hur blir det med insynen då? Och ska vi införa en enväldig granskare måste vi ändra i Riksidrottsförbundets regler och det är ingen enkel procedur, säger Martin Holmgren.

Holmgren håller med om att det varit en arbetsam ishockeysäsong med dubbelt så många anmälningar till disciplinnämnden som under fjolåret.

Se över sammansättningen

Han anser även att man kanske ska se över nämndens sammansättning.

- Tror att man ska överväga att ska tillföra en erfarenhet som en nyligen aktiv tränare eller ledare har. Nämnden sköter sitt jobb, men det skulle ha betydelse för förtroendet bland klubbarna, säger Martin Holmgren.

Disciplinnämndens ledamöter

Disciplinnämndens arbete

Tomas Ros