Christian Eklund stängs av fem matcher

Även Leksands Christer Olsson stängs av

HOCKEY

Fem matchers avstängning. Så lyder disciplinnämndens dom över Djurgårdens Christian Eklund efter överfallet på HV 71:s Per Gustafsson.

– Straffet är för hårt, säger Djurgårdens tränare Niklas Wikegård.

Även Leksands Christer Olsson bestraffas för en cross-checking i den första kvartsfinalen mot Färjestad.

Foto: SVT
Här slår Djurgårdens Christian Eklund klubban i ansiktet på HV 71:s Per Gustafsson. Eklund stängs av i fem matcher.

Det var i det första kvartsfinalmötet mellan HV 71 och Djurgården i Kinnarps arena i Jönköping som den 25-årige Djurgårdsforwarden slog klubban i ansiktet på HV 71:s back Per Gustafsson.

Slaget tog så illa att det gick hål i Gustafssons kind. Efteråt var Eklund ångerfull:

– Det var inte meningen att träffa honom i ansiktet. Jag är jävligt ledsen och mår dåligt över det som hände. Gustafsson kunde ju ha blivit blind, sa Eklund till Sportbladet då.

I dag föll disciplinnämndens dom: fem matchers avstängning från och med den 3 mars.

- Vi tycker att det var en allvarlig förseelse och säger i domen att Eklund slår mot Gustafsson med båda händerna, medvetet - och då ska det vara ett hårt straff. Viss hänsyn tas till den hakning som föregick händelsen, säger nämndens ordförande Martin Holmgren i en kommentar till TT.

Djurgårdens tränare, Niklas Wikegård, håller inte med.

– Jag och vi inom Djurgården tycker att det är ett för långt straff i förhållande till förseelsen.

– Det är tråkigt för Christian Eklund att han nu missar ytterligare fyra matcher - och tråkigt även för publiken som inte får se en mycket bra spelare.

I och med avstängningen missar Eklund de kommande fyra matcherna i slutspelet, då han redan varit avstängd en match i avvaktan på nämndens beslut.

Wennerholm: ”En markering”

Sportbladets ishockeyexpert Mats Wennerholm säger att disciplinnämndens straff är hårt för att vara Elitserien.

– Det ligger på den övre delen av straffskalan och det är bra att disciplinnämnden markerar att de inte accepterar farligt spel.

Wennerholm vill, som många andra, ändra på förfarandet vid disciplinärenden.

– I och med att det är en nämnd så drar ärendena ut på tiden, det vore bättre att ha en enmansjury som fattar besluten. Då slipper man situationer som nu, då spelare varit avstängda i avvaktan på beslut, säger Wennerholm.

Lindrigare straff för Olsson

Även Leksands Christian Olsson bestraffas av disciplinnämnden. Olsson stängs av två matcher för en cross-checking mot nacken på en Färjestadspelare i den första kvartsfinalen.

Därmed missar Olsson nästa möte de båda lagen emellan. Även han har redan varit avstängd en match i väntan på nämndens beslut.

Däremot frias som väntat både HV 71:s Per Gustafsson och Leksands Hans Lodin av disciplinnämnden.

Rickard Westman

ARTIKELN HANDLAR OM