Mupparna fortsatte att fajtas i sandlådan

HOCKEY

JÖNKÖPING

Rapport från sandlådan:

Tränarna - de båda mupparna Lückner och Wikegård - var artiga men en smula hånfulla mot varandra. Några slipshuliganer kastade saker på Wikegeård som kastade tillbaka som om han var en Göteborgspolis och fått gatsten i huvudet.

Inga protester inlämnades.

Lückner och Wikegård?

Djurgården vann, kan jag i förbifarten rapportera, med 2-1 efter sudden death. Resultatet speglade inte matchen.

Harald Lückner var vansinnig på domaren Thomas Andersson från den olyckliga hockeystaden Gävle. Lückner tyckte att den upphettade djurgårdaren Juha Joenväärä kört på HV-backen Per Gustafsson så att målskytten Johan Forsander ostört kunde åka fram och göra en vriden Foppadragning och avgöra matchen i sudden death.

Snyggt, men inte helt enligt regelboken.

Lückner hade naturligtvis rätt. Reprisbilderna visar en solklar interference. Skicklig när den lyckas och domaren inte dömer. Vansinnig annars.

Niklas Wikegård - den andra kombattanten i det sandlådekrig som varit svensk hockey några dagar - hade inte mycket att säga om händelsen. Han var väl nöjd med segern och det har aldrig varit någon utbredd sanning att vare sig orättvisa eller orättfärdiga segrar skulle vara mindre sköna än rättvisa. Snarare tvärtom.

Lückner log skevt och lite lätt hånfullt. Wikegård log förtjust. Kanske tyckte han att Lückner var mesig. Eller en smula fjollig. Svensk hockeys Statler och Waldorf - om ni minns dessa rynkiga gnällgubbar från Mupparna - skrynklade ihop sina ansikten utan att få mycket kraft i sitt gnällande.

Ingen log åt Lundmark

Curt Lundmark, den gamle HV-tränaren och numera tv-kommentatorn, strödde salt i såren på Lückner genom att hjärtlöst säga:

- Lämna in en protest.

Då log ingen. Allra minst Lückner.

Wikegård kändes annars som om han skulle kunna ta Rosenlundshallen till sandlådenivå genom att redan före matchen skylla den senaste tidens bråk på kvällspressen. Jag vet inte exakt vad som var kvällspressens fel men såvitt jag vet var det ingen boulevardtidning Christian Eklund med båda händerna stadigt fattade kring, stack upp i ansiktet på Per Gustafsson. Det var något vassare och spetsigare än så. Och så vitt jag vet har väl disciplinnämnden dömt samma Eklund. Inte kvällspressen.

Så nån rättvisa finns det säkert.

Även utan att kvällspressen griper in.

Vansinnespass gav Djurgården kvitteringen

Matchen i går var en märklig historia.

HV 71 dominerade långa stunder totalt. Skottstatistiken vann de med 35-17. Matchen förlorade de. HV var tillbaka i den ineffektivitet som gjorde att de höll på att missa slutspelet. Långa stunder skapade de en massa lägen utan att ens våga skjuta. Målet kom på en kvalificerat skitskott från blå linjen som studsade in.

Djurgården vann tack vare målvakten Joaquin Gages storspel. Han var matchens gigant och gjorde ett antal makalösa räddningar och när han inte räddade så var det oftast som efter 3.25 i första perioden när Anders Huusko stod framför buren med helt öppet mål - utan att få in pucken.

Symptomatiskt var också att Djurgården kunde kvittera efter en fullständigt vansinnig pass från Pasi Määttänen som gav icing med två minuter kvar att spela, Djurgården tog ut målvakten och Fredrik Lindquist kunde frispela Mikael Magnusson med en underbar flippuck så att hela HV-försvaret blev överspelat.

- Det är grymt att förlora när man är så mycket bättre, sa Lückner.

Rätt kanske, men hockey går ut på att våga. Lückner får nog ta på sig sin del av skulden för att HV blev defensiva och passiva i sista perioden. Det hade de inte behövt. De hade matchen i sin hand men gav bort den.

Nu avgjorde Forsander och hela försvaret låg i drivor och tittade på. Kanske trodde de att Forsander fortfarande spelade kvar i HV. Kanske trodde de att han är totalt ofarlig för det är han ju normalt - han har gjort ett mål hela säsongen och nu sänkte han sin gamla hemstads stolthet och var så lycklig.

HV var inte lika lyckliga. Förmodligen är det inte ens en tröst att det var en strålande hockeymatch. Efter att ha sett Frölunda-Modo, Leksand-Färjestad och HV 71-Djurgården kan jag rapportera att det är i den här kvartsfinalen de två just nu bästa lagen spelar.

I de två andra är det mest bökig ryggsäckshockey a la Quasimodo.

Vad gäller slipshuliganerna kördes en av dem ut ur arenan. Han satt på dyraste sponsorsplatserna. Jönköpingsvakterna fjäskar inte.

Till sist kan en förbluffad hockeyallmänhet konstatera att det enda laget som leder kvartsfinalerna med 3-0 är - Timrå.

Som sagt; det går inte att tippa hockey längre.

Lasse Anrell