”Ingen hade överlevt om vi kraschat i kalhygget i stället”

Frölundas ålderman berättar om flygkraschen, SM-finalen 1980 och guldfebern

1 av 3 | Foto: LENNART OLOFSSON, STEFAN TKATJENKO
Lars-Erik och de andra väntade vid haveriplatsen i två timmar innan räddningsmanskapet nådde fram. "Mina bruna playboyskor försvann i kraschen", minns Lars-Erik. Av flygplanet återstod bara skrot.
HOCKEY

GÖTEBORG

Han har förlorat en SM-final med Frölunda och spelat Canada Cup.

Har slagits med både kanadicker och lagkamrater utan att skada sig. Men bäst av allt. Lars-Erik Esbjörs har överlevt en flygkrasch.

- Det värsta var att mina nya bruna playboyskor försvann i kraschen, säger Lars-Erik Esbjörs.

Det är kanske det största miraklet i Frölundas historia. Till en bortamatch mot Brynäs 1975 hyrde Frölunda tre plan för att komma hem snabbare då man hade en viktig hemmamatch tre dagar senare.

Lars-Erik Esbjörs var tveksam till att flyga i ett så litet plan.

- Jag ringde kvällen innan och ville ta min egen bil, men Lars-Erik Lundvall övertalade mig och sa: "Vi kommer upp snabbt och ännu snabbare ner". Och ner gick det jäkligt fort, säger Lars-Erik Esbjörs och skrattar.

Båda motorerna stannade

Ett par mil innan planet nådde Gävle flygplats hamnade man plötsligt i ett snöoväder. Sedan gick allt snabbt. Först stannade den ena motorn på den lilla Cessnan. Minuten efter stannade den andra.

- Man hörde bara vinden som tjöt när vi sjönk, berättar Lars-Erik.

Piloten var erfaren och försökte starta motorerna. Inne i planet satt Esbjörs tillsammans med sex lagkamrater och trodde att de hamnat i en mardröm. Trots att man kunde se flygplatsen var man tvungna att nödlanda.

- Jag satt ju med raka armar när vi gick i backen så de vek sig. Näsan la jag i en stålkant när vi kraschade, berättar Esbjörs.

Piloten lyckades ändå perfekt med nödlandningen i ett skogsparti. Själva flyplanskroppen klarade sig bra men allt annat var mos. De som såg planet efteråt kunde inte tro att någon överlevt.

- Hade han gått ner på kalhygget bredvid så hade nog ingen överlevt på grund av alla stenar och stubbar, säger Esbjörs.

Som var värst skadad av spelarna men ändå klarade sig hyfsat. Näsan var på trekvart och ansiktet rejält sargat. Dessutom hade höften gått ur led.

Väntade i två timmar

- Jag kände ingenting först. När jag sedan skulle gå ut drog jag med mig stolen som hade lossat från golvet och i och med att jag hade bältet på så hängde den med. Men när jag fick loss den så vek sig benen på mig, minns Esbjörs.

Han var medvetslös några minuter och fick sedan vänta i två timmar innan hjälp kom. Det var sex grader kallt och alla hade vanliga kläder på sig, så de frös rejält. Och Lars-Erik Esbjörs var barfota.

- Jag hade köpt ett par nya bruna playboyskor som var populära på den tiden. Men när jag gick ur planet hade jag inga skor, säger Lars-Erik Esbjörs och ler.

Tre månader senare klev han på ett plan till Benidorm med familjen.

- Man kan inte sitta och vara rädd för allt bara för den där kraschen. Stora plan går bra. Men små plan har jag nog flugit i för sista gången, säger Lars-Erik Esbjörs.

Spelade SM-final 1980

Som hockeymässigt gjort det mesta. Han har spelat VM 1976, Canada Cup samma år och så den där berömda SM-finalen mot Brynäs 1980.

Frölunda förlorade den femte och avgörande finalen med 1-2 efter stor dramatik, där domaren felaktigt dömde bort ett 2-0 mål för Frölunda, som troligen hade säkrat guldet. I stället blev Lars-Erik Esbjörs åsyna vittne när Brynäsbacken Stig Salming tog till vara hans felpassning och avgjorde finalen med ett mäktigt slagskott.

- Det där kommer jag inte riktigt ihåg, säger Lars-Erik Esbjörs och ler.

Nu får Lars-Erik nöja sig med att följa sonen Jonas slutspelsframgångar med årets Frölunda.

- Det behövs en ishockeyframgång för Göteborg och all den publik som vi har i stan, säger Lars-Erik Esbjörs.

Fortfarande en riktig tuffing.

Och en överlevare.

Martin Strömberg