MÄSTARKLASS

Steen fick sin revansch efter straffmissen: Så jävla skönt

HOCKEY

ÖRNSKÖLDSVIK

I Scandinavium senast - när Modo vann mot Frölunda i förlängningen - blev Alexander Steen, 19, den stora syndabocken.

I går blev han hjälte.

- Så jävla skönt, säger han.

Foto: MATS STRAND
I söndags var det pest att heta Alexander Steen, efter straffmissen i sudden death. I dag tog han revansch genom sitt 3-0-mål som sänkte modoiterna.

Ni minns kanske Conny Evenssons oväntade - och hårt kritiserade - drag i söndags. Frölunda fick straff i förlängningen och istället för att satsa på rutinerade killar som Niklas Andersson och Tomi Kallio skickade han in talangen Alexander Steen för att avgöra matchen.

Det gick inte alls.

- Just då var det jobbigt och det var klart att jag slog straffen om och om igen under kvällen, men sedan förträngde jag det hela. Jag är inte en person som funderar så mycket. Det finns ingen anledning gräma sig över saker som man inte kan påverka längre, säger Alexander Steen.

I början av andra perioden gjorde Alexander Steen 3-0 - ett mål som definitivt sög musten ur ett trött hemmalag.

"Rulla in den"

- En liten revansch var det, men det var inte så svårt. Fick en perfekt passning. Det var bara att rulla in den, säger han och ler.

Rutinerade Jonas Esbjörs öppnade upp hela Modo-försvaret och Alexander Steen blev plötsligt fri med den danske målvakten Peter Hirsch, som överlistade honom i söndagens förlängning.

- Jag fattar inte att jag blev så ensam. Var tog alla vägen? Jag fick hur mycket tid som helst, säger Alexander Steen och rycker på axlarna.

- Det var inte speciellt svårt.

Han är en av många talangfulla spelare i Frölunda. Unga, men ändå så mogna i sitt spel. Målvakten Henrik Lundqvist är ett annan av framtidsnamnen i klubben.

I går gjorde han en prickfri insats på nytt.

- Men jag är inte i samma klass som jag var i grundserien. Det riktiga flytet saknas, men så länge vi vinner spelar det ingen roll. Jag är glad att få spela i ett sådant här bra lag, säger Henrik Lundqvist.

Viktigt snack

Han konstaterar att Modo-ledarnas och spelarnas snack efter matchen i Scandinavium var tändvätskan som behövdes för att Frölunda skulle lyfta i Kempehallen.

- Klart vi var besvikna och sugna på att visa efter den snöpliga förlusten senast. Dessutom pratade dom (läs: Modo) att vi var i gungning och att vi inte skulle kunna vinna hemma i Göteborg i en eventuell sjunde match, säger Henrik, Lundqvist.

- Vi bestämde oss för att åka till Örnsköldsvik för att ta död på Modo och det gjorde vi, tycker jag. Det var klasskillnad. Så skönt att få tyst på dom.

Lundqvist skrattar medan han knyter slipsknuten till sin klubbkostym.

Ytterligare ett steg mot SM-guldet är taget för Frölunda och nu väntar Timrå i semifinalen.

- Rent resmässigt är Timrå det sämsta alternativet. Sedan gillar jag inte ishallen där, men vadå? Det spelar ingen roll vilka vi möter. Vi är på g och det ska vi visa, säger han.

Efter en snabbmiddag i ishallen åkte Frölunda till flygplatsen i Örnsköldsvik. Där väntade ett chartrat plan på spelarna och ledarna för vidare transport till Göteborg.

Patrik Thornéus