Traditionen är stark - därför tar sig Frölunda till SM-final

HOCKEY

Någon gång ska ju vara den första - som flickan sa...

Någon gång står säkert också Conny Evensson i ett Frölunda-bås och har fått stryk av Timrå.

Troligen kommer denna smått historiska händelse att ske någon gång mellan söndag 16 mars och fredag 28 mars, i någon av de högst sju semifinalerna.

Men eftersom det aldrig tidigare hänt sen Conny tog över Frölunda, så kommer det inte heller nu att ske de fyra gånger som krävs för Timrås del.

Traditionen är stark: Frölunda till final!

Sen Conny Evenssons frölundaiter visat mästarklass och krossat ett tröttkört Modo, fick han i tv frågan om önskemotståndare i semifinalen. Om han helst ville se HV71/Djurgården eller Timrå på den lapp som radarparet Tommy Töpel - Michael Englund senare skulle dra upp ur trollkarlens hatt direkt i TV4.

Erfaren som han är, gled Conny smart undan frågan, konstaterade bara att hans egna grabbar gått stärkta ur semifinalen och hälsade till semifinalmotståndarna, vilka de än skulle bli:

- Välkomna till Scandinavium!

Även Frölundas egen Socker-Conny vet att traditioner är till för att brytas, men det kan aldrig vara fel att till så här viktiga matcher ha denna förkrossande statistik i ryggen.

Evensson utan förlust mot Timrå

Sen Conny Evensson började i Frölunda har man mött Timrå i åtta elitseriematcher och vunnit samtliga åtta. Det har inte spelat någon roll om matcherna gått i Scandinavium eller i Timrå Isstadion.

Tre gånger, varav två i vinter, har matcherna visserligen gått så långt som till avgörande straffar, men även det är en styrka: att av tre straffavgöranden ha vunnit samtliga tre.

Straffhjältar att minnas: Magnus Johansson i oktober 2001, Magnus Kahnberg i november förra året och senast Peter Ström i januari.

Det finns även andra godsaker för Conny Evensson att plocka fram om han tittar närmare på lagens tolv möten sen Timrå efter 18 års tillvaro i den svenska hockeyns undervegetation tog sig tillbaka för tre år sen.

1-0-segern i oktober 2000 till exempel: segerskytt Mikael Andersson - och det var Mickes första mål i Scandinavium sen säsongen 84/85, innan han drog iväg till Buffalo.

Timrå vinner inte fyra matcher

Det var Frölundas trettonde match den säsongen, Mickes andra poäng och i omklädningsrummet retades kompisarna:

- Nu är du förbi Myllys i poängligan...

Jarmo Myllys, Luleås målvakt. Micke höll sig före Myllys även resten av serien, totalt 16 poäng mot fyra (1 + 3) för Myllys.

Vunnit mot Frölunda har Timrå inte gjort sen i november 2000, 4-3 på hemmaplan. Det var på den tiden tränarna hette Peo Larsson och Tommy Boustedt.

Någon vinst blir det säkert nu också, men som också flickan, enligt det småländska ordspråket, sa när hon fick en pojk:

- En gång är ingen gång.

Här fordras det fyra gånger. Det mäktar inte Timrå med.

Det var mästarstämpel på Frölunda.

Pigga ben överlag och vilka mål vi fick se: utstuderat vackra med tjusig extrasväng som Oscar Ackeströms första och Niklas Anderssons femte, som följden av hårt arbete som Tommi Kallios fjärde, på en bjudning som Alexander Steens tredje och ett mål med flyt som Magnus Kahnbergs andra.

Modo blev direkt tillbakatryckta, fick problem med markeringen i egen zon och tämligen omgående kom också de misstag som bäddade för att Frölunda kunde gå ifrån.

Modo hade redan givit sitt bästa i den här tvekampen, men att som tv-sportens Micke Leijnegard börja orera om "kollektivt hjärnsläpp" och "förnedring" är bara plumpt.

Finns det verkligen inga språkvårdare på Sveriges Television?

Frölunda har nio raka segrar mot Timrå i elitserien

Lasse Sandlin