”Jag har mina år i Kanada att tacka för framgångarna”

Alexander Steen - från knatte i Winnipeg till jätte i Frölunda

1 av 4 | Foto: UFFE NYLÈN
HEMMA I GULDHEDEN Här hos föräldrarna i stadsdelen Guldheden bor Alexander Steen. Men innan Göteborg har han också hunnit med Winnipeg i Kanada och Berlin i Tyskland. "Jag pratar både tyska och engelska flytande", säger han.
HOCKEY

Skolad på dammarna i Winnipeg.

Nu gör Alexander Steen, 19, samma finter och mål i SM-slutspelet.

- Vi spelade hockey varje dag efter skolan. Det har jag nytta av i dag, säger Frölundas matchvinnare från i tisdags.

De flesta i elitserien har börjat med hockey i Sverige. De har tillhört någon liten klubb för att senare värvas till en storklubb i någon större stad.

Så har det inte varit för Alexander Steen.

Spelade på dammar

Han växte upp i Winnipeg och är son till Winnipegs största hockeyspelare genomtiderna, Thomas Steen.

När jämnåriga svenska ungdomar spelade organiserad hockey var Alexander ute på dammen i Lindenwoods och lirade med kompisarna.

- Ishockey var allt i Winnipeg. Alla spelade hockey, både tjejer och killar. Winnipeg är ungefär lika stort som Göteborg, men det finns avsevärt fler ishallar. Om jag minns rätt så fanns det hela 33 hallar i Winnipeg 1996, säger Alexander Steen.

Det var sju år sedan.

Då var Alexander 12 år.

Nu har han just fyllt 19 år och är slutspelsstjärna - i Sverige.

- Det har gått otroligt snabbt nu sista åren och visst har jag mina år i Winnipeg att tacka för framgångarna i Frölunda, säger Alexander.

I går gjorde han det så viktiga 0-3-målet borta mot Modo. Ett mål som förde med sig att Frölunda vann mot Modo och är klart för semifinal i slutspelet.

- Jäkligt skönt. Jag missade en straff tidigare i kvartsfinalserien och det var skönt att ta lite revansch, säger Alexander.

Världsvan

Trots att han bara är 19 år är han lugn och riktig trygg i intervjuer med media.

Han är världsvan.

Kanske inte så konstigt med tanke på att han bott 12 år i Kanada, fyra år i Berlin och så de tre sista åren i Göteborg.

- När vi flyttade hem till Göteborg var det faktiskt svenska som jag pratade sämst. Jag pratar både tyska och engelska flytande, säger han.

Lugnet har han troligtvis fått från sin far som var en av våra största NHL-svenskar på 80-talet.

- Det har varit mycket snack om att jag är lika pappa och att jag hade kravet på mig att bli en bra hockeyspelare. Men så var det inte. Den enda skillnaden som jag kände med pappa var att han behövde skriva autografer när vi var ute på stan. Annars så var han precis som alla andra pappor, säger Alexander.

Thomas Steen är den enda svensken som fått sin tröja upphängd i en NHL-arena. Den hänger både i Winnipegs gamla arena där Manitoba numera spelar och i Phoenix Coyotes, som Winnipeg bytte namn till 1996.

- Vi bodde även i en förort där flera Winnipeg-spelare bodde. De flesta av mina kamrater hade "kända" pappor. Jag umgicks mycket med Brady Murray. Hans pappa är i dag tränare i Los Angeles Kings, men då var han i Winnipeg, säger Alexander.

Trots att han är ganska amerikaniserad har Alexander ingen brådska tillbaka till Kanada eller USA.

Vill spela i NHL

- Jag är draftad av Toronto och självklart vill jag spela där om några år. Men den bästa skolan för mig just nu är Frölunda, säger han.

För pappa Steen är sonens framfart givetvis mycket rolig. Han gläds med sin son i varje match.

- Jag fattade nog inte att han var så bra förrän han tog plats i A-laget. Och när jag ser honom på isen så känner jag igen mig själv. Vi är oerhört lika i spelsättet, säger Thomas Steen.

19 år - och redan spel i tre länder

Tomas Ros