”Jag söker aldrig uppmärksamhet”

Wikegård om vad folk tycker, showen - och segern

HOCKEY

Djurgårdens karismatiske och hetlevrade tränare Niklas Wikegård, 39, är elitseriens störste ledarprofil.

Han är duktig, han väcker debatt och han är dessutom kaxig:

- Jag har sagt det säkert 40 gånger tidigare och jag säger det igen: Vi vinner en avgörande match i Stockholm.

Foto: MAGNUS WENNMAN
Djurgårdens tränare Niklas Wikegård är en man med lika många ansikten som det finns åsikter om honom. Men en sak är säker – han har inget emot att säga vad han tycker – även om han riskerar att tappa ansiktet.

Sportbladet ringer upp Niklas Wikegård:

- Hej, vi skulle vilja prata med dig inför matchen mot HV 71. När har du tid att träffa oss?

- Snälla, varför ska ni alltid fokusera allt på mig? Prata med "Robban" (Robert Nordmark) eller "Garpen" (Johan Garpenlöv), eller ta någon annan av våra duktiga ledare istället. Dom behöver också lyftas fram.

Nej, Niklas Wikegård är inte ute efter att synas. Tvärtom. Men nästan allt han säger och gör slås upp stort i tv, radio och tidningar.

- Jag söker aldrig uppmärksamhet. Men jag säger vad jag tycker och ställer någon en fråga så svarar jag ärligt. Jag kan inte vara på något annat sätt, det här är jag, säger Niklas Wikegård.

Media & hockey i symbios

Men du ställer upp?

- Nästan alltid, eftersom kontakten med media är en del av mitt jobb. Sedan handlar det om respekt för en annan yrkesgrupp. Idrottsfolk och media lever dessutom utav varandra. Det får man aldrig glömma.

Han har redan hunnit vara i heltluften flera gånger under slutspelet. Wikegård har kallat HV 71 för "mesar" i samband med klubbens beslut att anmäla Christian Eklund till disciplinnämnden, han har varit inblandad i ett programbladskrig i Jönköping och han sagt att TV 4 är "en pisskanal" inför rullande kamera.

Ångrar du någonting du gjort i karriären?

- Säkert finns det massor av saker jag gjort och sagt som inte varit så bra, men jag kan inte komma på någonting just nu. Jag reagerar oftast spontant och sedan lämnar jag allt bakom mig.

"Jag har har jagat spelare"

Bordet som du slog sönder i Boden, då?

- (skratt) Inte nu igen. Den grejen har fått lika stora proportioner som jag hade bränt ner en ishall. Jag har gjort 200 saker som är ännu värre. Det har hänt att jag jagat spelare när jag varit arg" Om du förstår.

Har du ett hetsigt humör?

- Bara på isen. Hockey är ingen lek, snudd på blodigt allvar faktiskt. Jag lägger ner 60-70 timmar i veckan under säsong och det är klart att för mig och för klubben är det viktigt att vinna. Då måste man få reagera och agera, tycker jag.

Privat, då?

- Om jag är hetlevrad hemma, menar du? Nej, nej, min fru Helena brukar gnälla på mig och säga: "kan du aldrig bli arg Niklas, hur ska jag få igång dig?" Jag är nog en mycket lugn och trygg familjefar.

Niklas Wikegård skrattar. Han har ingenting emot bilden som målas upp av honom i media.

"Morsan klagar ibland"

- Morsan brukar ringa och klaga ibland, men i övrigt är det ingen som bryr sig. Jag tror mina nära vet att jag inte är den där galningen som jag ibland framställs som.

Du bjuder ofta på dig själv?

- Ja, och varför ska man inte göra det? Vi måste komma ihåg att hockey också är en show. När det kommer 10 000 personer till en match så måste dom få valuta för pengarna. Att kunna bjuda på sig själv och samtidigt vara seriös är inget motsatsförhållande.

Vad gör dig mest förbannad i hockey-Sverige?

- Svårt, men jag blir ordentligt arg på spelare som filmar. Det finns oerhört duktiga lirare som uppträder som fröknar och har nagellacksattityd" Usch, sådant gillar jag inte.

I kväll spelas den sjunde och avgörande kvartsfinalen mot HV 71 och Djurgården har fördel av hemmaplan.

Förresten, du sågade HV-målvakten Stefan Liv efter förra matchen.

- Sågade? Nej, men jag sa som det var, att han inte varit lika bra som vi är vana att se honom. Och det har han inte varit heller. Men våran målvakt (Joaquin Gage) har också varit lite ojämn. Dom kommer att få stor betydelse i morgon (läs: i dag).

Men Niklas Wikegård är övertygad om att Djurgården på söndag kommer att spela första SM-semifinalen mot Färjestad.

- Ja, vi slår ut HV, säger han bestämt.

Niklas Wikegård om…

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM