Djurgårdens tränare är inte som alla ufon i elitserien - tvärtom

HOCKEY

"Vi tar ett byte i taget, allting kan hända, en spelare gör inget lag"".

Ett ufo som pratar?

Nej, en helt vanlig, svensk elitserietränare i ishockey som lägger ut orden på en presskonferens.

Men det finns - som tur är - ett undantag.

Foto: MAGNUS WENNMAN
Djurgårdens tränare Niklas Wikegård är en man med lika många ansikten som det finns åsikter om honom. Men en sak är säker - han har inget emot att säga vad han tycker - även om han riskerar att tappa ansiktet.

Säg Niklas Wikegård och folk reagerar. Vissa avskyr honom, andra avgudar honom och det finns en tredje kategori som vet att han existerar och det är ett mycket gott betyg för en tränare i elitserien.

Han sticker nämligen ut från den grå massan.

Borta är profiler som Leif Boork, Tommy Boustedt och Christer Abrahamsson, som alla vågade säga vad de tyckte, vågade ha en åsikt och framförallt vågade vara annorlunda. Att som journalist lyssna på en elitserietränare i dag är ungefär som att gå till tandläkaren. Det är nödvändigt, men absolut ingenting man längtar till.

Lite hårddraget, alltså.

Jag tror inte ett dugg på att dagens tränare är korkade, verbalt odugliga eller känslomässigt handikappade, men alla är rädda för att vara ärliga och jag undrar varför?

Vilka har bestämt att det ska vara så? Varför måste en tränare slentrianmässigt säga att "han gjorde en godkänd match" - trots att varje människa i arenan med hyfsad ledsyn såg att spelaren i fråga inte hade ett rätt på isen?

Så enkelt; Han var inte bra i dag

Nej, jag förväntar mig inga avhyvlingar som "han är en idiot", "han borde hängas", eller "honom ska vi göra oss av med i nästa granskog", men varför inte bara konstatera att "han var inte bra idag".

Punkt slut.

Så enkelt och så harmlöst och så ärligt.

Det är här Niklas Wikegård kommer in i bilden. Han är den ende tränaren i elitserien som kan överraska, som väcker debatt och som rör om i den annars så småputtrande, färglösa grytan - och som framförallt är ärlig.

Jag vet inte i hur många år Wikegård sågat den numera ökända disciplinnämnden - en nämnd som nästan alla inblandade hatat i åratal - men han har varit ensam i frontlinjen. Ingen har gett honom stöd och det är först nu - när besluten blivit allt mer absurda - som andra tränare och ledare hakat på i debatten.

Varför dröjde det så länge trots att alla tyckte som Niklas Wikegård redan för flera år sedan? Varför vågade ingen säga som det var?

Debatten för svensk hockey framåt och jag tror att elitserien kommer att ha en enda överdomare - som dömer ut disciplinära straff - redan nästa säsong eller senast om två år. Precis som Niklas Wikegård länge har krävt och som alla vill ha. Det är bara ett i raden av ämnen som Dif-tränaren tagit upp.

"Wikegård - en del av showen"

Jag kan hålla på hela natten om ni vill.

Sedan ska man inte hymla om att den karismatiske 39-åringen gör sig i media och jag bad honom i går sätta rubriken som beskrev honom bäst och svaret kom blixtsnabbt:

- "Wikegård - en del av showen".

Och så bilden.

Bara en sådan sak.