”Jag hoppas att vi kan få stan att rocka igen”

En dröm blev sann för Marko Jantunen - nu är han laddad för en favorit i repris

1 av 3 | Foto: MICKE SÖRENSEN
VÅREN 2003 Marko Jantunen ledde showen när Färjestad firade SM-guldet för snart ett år sedan. Nu är han redo för en ny fest. ”Jag hoppas att vi kan få den här staden att rocka igen” säger Jantunen.
HOCKEY

KARLSTAD

För Marko Jantunen, 32, gick en dröm i uppfyllelse i fjol när han fick lyfta SM-bucklan.

Nu är den snabbskrinnande forwarden redo för att upprepa drömmen.

- Jag hoppas att vi kan få den här stan att rocka igen, säger Marko.

Det är snart ett år sedan han fick vara med och fira sitt första guld.

Efter tre finalförluster, en i Finland med TPS Åbo och två i Sverige med Västra Frölunda och Färjestad, fick Jantunen äntligen stå som vinnare.

Inför tusentals fans på torget i Karlstad tog han över showen när mästarna skulle firas.

"Kom från hjärtat"

- Allt kom från hjärtat. Jag såg på de andra killarna i laget, många av dem hade varit med förut. För mig var det första gången", jag tog micken och släppte loss allt vad jag kunde, säger Marko och minns glädjen.

Nu laddar han och hoppas på en ny fest.

Djurgården i semifinal och sen förhoppningsvis en ny final.

- Det är en större utmaning i år. Frölunda är favoriter, men vi har många spelare som varit med och som vet vad som krävs. Det är en större utmaning för oss, men vi har pokalen hos oss nu och vi lämnar den mycket ogärna ifrån oss.

Jantunen gjorde fyra och en halv säsong i Västra Frölunda. I lika många säsonger gick han och drömde om att få vinna guld i Scandinavium. Det sprack.

Och 1999 sprack även förhållandet med Göteborgsklubben.

- Med facit i hand hade jag tur som fick gå från Frölunda. Jag kom till Karlstad och en organisation som är den bästa du kan spela för. I Färjestad har jag lärt mig mycket, bland annat hur en lagspelare ska uppträda, hur det är att vara en vinnare, men framförallt att en enskild spelare aldrig är större än laget. Lär du dig inte det när du spelar med Färjestad så blir du inte långvarig i klubben.

Tror på tuffa matcher

Färjestad hade en relativt lätt väg i kvartsfinalen mot Leksand. Efter fem matcher var det över. Nu väntar Djurgården - och tuffare matcher, tror Jantunen.

- Jag ger Leksand all respekt, de gav allt de hade. Men det känns som om Djurgården blir det första riktiga testet för det här laget. Det är nu vi får se om vi är beredda att äta upp pucken om det skulle behövas.

När många pratar om att göra så få misstag som möjligt i ett slutspel ser Jantunen det hela tvärtom.

- Slutspelet är den bästa tiden för spelaren som törs göra det lilla extra. Många är nervösa, men vågar du göra det oväntade öppnar sig ofta möjligheterna. Slutspel är som att spela poker, du måste veta när det är dags att bluffa.

På väg hem igen

För Jantunen kan detta vara slutet på en nio år lång Sverigeresa. Marko lockas med ett fint erbjudande från sin moderklubb i Lahti och står för ett svårt val om han ska flytta hem till Finland igen. Klubbar lockar med ett flerårskontrakt och arbete i föreningen efter karriären.

- För flera år sedan gav jag ett löfte till min familj att de skulle få bestämma var vi ska bo den dag min äldsta son börjar skolan. Till hösten ska Jonne börja i skolan och det ska han göra där han och min fru tycker det är bäst.

Men nu är allt fokus på slutspelet och semifinalerna mot Djurgården.

- Jag har varit med om att förlora en final och en kvartsfinal mot Djurgården. Det skulle vara trevligt att få ge igen, säger Marko och drar till med ett leende som skulle avslöjat honom om han suttit vid ett pokerbord.

Sönerna heter Jonne & Jesse

Patrick Kipler

ARTIKELN HANDLAR OM