”Färjestad ska inte känna sig säkert...”

Wikegård höll vad han lovade – och räds inte mästarna i semifinalen

HOCKEY

Niklas Wikegård lovade att Djurgården skulle vinna.

Kaxigt, kan tyckas.

– Inte alls. Jag vet vad det här laget går för. Färjestad ska absolut inte känna sig säkert, säger han.

Foto: SIKTAR PÅ GULD
bildbyrån Niklas Wikegård tackar fansen på Hovet efter Djurgårdens seger mot HV 71. Dif ställs nu mot Färjestad i semifinalen och Wikegård siktar på att gå hela vägen till final och SM-guld. ”Färjestad är inte oslagbart, det finns saker de är mindre bra på” säger han.

Djurgården är inget speciellt lag – inte på pappret i alla fall. Det finns några stjärnor i spelare som Kristofer Ottosson och Fredrik Lindquist, men spelare för spelare borde inte laget ha haft en chans mot miljonbygget HV 71.

Men nu är inte ishockey så enkelt.

Djurgården är klart för semifinal och det beror inte på att laget spelar snyggt, inte speciellt tungt heller och definitivt inte effektivt.

Nej, det handlar om lagandan.

– Det är ett kollektiv. Vi kämpar för varandra och ingen viker ner sig. Jag är stolt över att få träna det här laget, säger Niklas Wikegård.

När HV 71 i går gled in på isen på Hovet inför en kokande publik såg laget slaget ut på förhand.

Det sitter i väggarna.

”Handlar om tradition”

– Någonstans tycker jag att man måste komma igång att det också handlar om tradition. Vi har 16 SM-guld och det vore konstigt om inte dom hade en inverkan när en lång och tuff serie står inför ett avgörande. Djurgården är van att spela viktiga matcher och det tycker jag syntes i dag, säger Wikegård.

Han är glad, men inte nöjd. Wikegård och Djurgården siktar på att gå hela vägen och klubben räds inte svenska mästarna Färjestad, som enkelt manövrerade ut Leksand i kvarten.

– Det är ett oerhört bra lag, visst. Men vi kommer inte att ha några förväntningar på oss och det tror jag passar oss. Det här laget gillar att slå ur underläge, säger Dif-tränaren.

”Inte oslagbara”

– Sedan är inte Färjestad oslagbart. Det finns saker som dom är mindre bra på.

Som vadå?

– Det stannar mellan omklädningsrummets fyra väggar?

– Men av dom fyra lagen som är kvar i slutspelet är Färjestad och Frölunda lagen som har de bredaste trupperna. Givetvis har dom en fördel av det, men som sagt, vi ska spela om det.

Niklas Wikegård tror inte det finns några genilösningar att ta till i semifinalen.

– Vi vet vad vi får och Färjestad vet exakt vad dom får.

Skulle det har varit en match i grundserien hade man kunnat säga att Färjestad haft en stor fördel av sin hemmapublik, men så är det inte nu. Plötsligt kommer Djurgårdens supportrar till matcherna och höjer stämningen.

I går var det fest på Hovet.

– Luleå, Karlstad? Där är det bra tryck, men när vi får in våra supportrar är Stockholm i en klass för sig, säger Wikegård.

Långt efter slutsignalen kom spelarna ut på isen igen för att tacka klacken, som andas morgonluft.

Precis som hela Djurgården.

Patrik Thornéus