Åkerblom: Vi är inte mätta

Timrå var utdömt – med ”föredettingen” i spetsen kan laget skrälla mot Frölunda

HOCKEY

TIMRÅ

Undrens tid är inte förbi.

Fråga Timrå.

Inte ens spelarna drömde om slutspel.

– Ärligt talat så var vårt stora mål att hålla oss kvar i elitserien, säger lagkaptenen Markus Åkerblom.

Foto: MATS STRAND
SEMIFINALHUNGRIG Knappt ens Timrås lagkapten Markus Åkerblom trodde att hans lag höll för elitserien. I kväll spelar man semifinal i slutspelet mot Västra Frölunda, och en ny skräll kan ligga på lut.

Laget var totalt utdömt på förhand. Det fanns inte en hockeyexpert i hela landet som trodde på Timrå. Tvärtom. Nästan alla tippade att laget skulle åka ur mer buller och bång.

– Vi hade inte i elitserien att göra, enligt alla. Och jag vet inte om jag kan klandra dom som inte direkt såg våran kapacitet. Nej, laget har vuxit fram, säger Markus Åkerblom.

Han var en av ”föredettingarna” som värvades till laget inför den här säsongen av den numera nästan helgonförklarade sportchefen Kent Norberg.

– Det finns ingen ekonomi i Timrå att gå ut och köpa stjärnor. Istället tittade ”Nubben” (Norberg) på individer och tog hit spelare som han visste skulle passa in i laget, säger Markus Åkerblom.

Som – till mångas förvåning – utsågs till lagkapten.

– Vi pratade om det redan innan jag kom till klubben. Men det är alltid tränaren som bestämmer och ”Lill-Kenta” tyckte visst som ”Nubben”.

”Helt otroligt”

Timrå började serien fantastiskt bra, men ingen tog laget på allvar. Inte ens när halva säsongen var färdigspelad trodde hockeyfolket att Timrå skulle bli att räkna med.

Men laget slutade trea i serien.

– Helt otroligt, det hade man inte kunnat drömma om, säger Markus Åkerblom.

I kvartsfinalen lottades Timrå mot Luleå och återigen var laget ordentlig nederlagstippat.

Det blev 4–0 i matcher.

– Också otroligt, säger Åkerblom.

Nu väntar Frölunda i semi.

Och en ny skräll?

– Ingen ska tro att vi är mätta bara för att vi överträffat oss själva. Samtidigt är vi realistiska och konstaterar att Frölunda är ett väldigt, väldigt bra lag.

Hur ska ni vinna?

– Fortsätta spela som vi gjort under hela säsongen. Men givetvis är Frölunda, som jag tycker har det bästa laget, favorit. Vi får helt klart slå ur underläget och det passar oss.

Kör hårt

Markus Åkerblom har i slutspelet fått iklä sig – den för honom ovanliga – rollen som matchhjälte. Han avgjorde två av matcherna mot Luleå.

Totalt har han gjort tre mål på fyra matcher och är glödhet.

– Jag sparar mig till dom viktiga matcherna. På träningarna försöker jag inte ens göra mål. Nej, jag skjuter medvetet flera meter utanför. Bara för att spara mig, säger Markus Åkerblom och skrattar.

Timrå är det lag som är kvar i slutspelet som haft den längsta vilan och det tror lagkaptenen bara är positivt.

– Vi har kört jättehårt. Ett tag trodde jag att vi höll på med försäsongsträning? Men jag tror att vi kommer att ha nytta av det här längre fram, säger Markus Åkerblom.

En av hjältarna.

I ett lag fyllt av hjältar.

Har spelat i Nürnberg

Patrik Thornéus