Köpa fart till laget kostar stora pengar

HOCKEY

TIMRÅ

Timrå IK:s demonförklarade sportchef Kent Norberg hyllas för sina smarta - och billiga - nyförvärv.

Men allt går inte att hitta på "soptippen".

Fart kostar nämligen pengar.

Okej, det var bara en match - en i bäst av sju - och kanske var det en ren tillfällighet. Kanske var Timrå inte inne i matchtempot, kanske hade spelarna en dålig dag, kanske var de tagna av stundens allvar och kanske ser allt annorlunda ut i morgon i Scandinavium.

Men jag är inte så säker på det.

Timrå har överraskat och jag är den första att lyfta på hatten. Sportchefen Kent Norberg har haft en ytterst begränsad budget att jobba med och han har lyckats hitta ett gäng guldkorn på olika bakgårdar i Europa. Nyförvärv som Kalle Koskinen, Martin Lindman, Valeri Krykov och Marcus Åkerblom - enligt många ansedda som föredettingar - har kommit in och dominerat i elitserien.

Oroande för Timrå

Och i kvartsfinalen mot Luleå.

Frågan är om det roliga är slut nu?

Okej, 6-4 till Frölunda var inga stora siffror, men det som borde oroa Timrå-ledningen var på vilket sätt laget förlorade. Jonas Johnson, Tomi Kallio och Niklas Andersson hade stundtals lekstuga och åkte åttor runt förvirrade Timrå-backar.

Spelare som Koskinen och Lindman är oerhört rutinerade och vet exakt var pucken ska komma. Problemet är att de - som i går mot Frölunda - inte alltid hinner dit" En begagnad Volvo är driftsäker, men ingenting man använder i ett gatlopp. Om man har pengar betalar man extra för fart och det gör Frölunda i spelare som Tomi Kallio, Niklas Andersson och Jonas Johnson, som gissningsvis tjänar mer än två hela femmor i Timrå.

Måste spela smartare

Vad ska laget göra, då?

Det är alldeles för tidigt att kasta in handduken. Timrå kan skaka Frölunda i enstaka matcher, men då måste laget spela smart och inte som i går anfalla hejdlöst.

Det går inte, inte i en semifinal.

Nej, Kent Johansson borde se till att hans spelare i fortsättningen valde de offensiva räderna lite bättre. Det kanske är mot hans principer - "Lill-Kenta" gillar offensiv ishockey - men ska Timrå vinna mot Frölunda måste laget grisspela, eller som Timo Lahtinen skulle ha utryckt det: "spela äckligt disciplinerat". Vackert är ingenting som premieras i ett slutspel. Timrå ska backa hem, spela tuffare och istället satsa på kontringar och snabba spelvändningar - och hoppas på tur.

Kapanen - inte på topp

Där tror jag lagets chans ligger i.

Sedan måste Timrås målvakt Kimmo Kapanen spela på topp. Det gjorde han inte i går. Han spred returer omkring sig och Henrik Lundqvist vann målvaktsmatchen klart - trots att inte heller han var på hugget.

Om Frölunda har ett övertag på Timrå så är den andra semifinalen mer svårtippad. Okej, svenska mästarna Färjestad vann i Globen, men laget övertygade inte.

Tvärtom. Niklas Wikegårds gäng fortsätter överraska och räcker bara orken - efter den tuffa kvartsfinalserien mot HV 71 - kan det bli en lång och tuff matchserie. Djurgården saknar de riktigt stora stjärnorna, men uppträder som ett lag och kan se till att allas drömfinal, mellan Färjestad och Frölunda, inte blir av.

Det kan bli Frölunda och Djurgården istället.

Osvuret är bäst.

Patrik Thornéus