En hockeydåre som förstörde kvällen för Frölunda

HOCKEY

GÖTEBORG

Frölunda var bra i fem minuter i går. Fruktansvärt bra.

Efter 32 sekunder hade man haft tre frilägen och ledde med 1-0.

Sen kom hockeydåren Jens Karlsson och förstörde allt.

Det är synen av den nedslagna Patrik Wallenberg liggande på isen med blodet rinnande ur munnen som dröjer sig kvar.

Det är synen av en medvetslös Wallenberg och efter matchen av en ångerfull och lite chockad Jens Karlsson som dröjer sig kvar.

Karlsson är en hockeydåre.

Normalt i ordets bästa bemärkelse. I går i ordets sämsta. Efter 5.10 i första perioden levererade han en utsökt passning till Jonas Esbjörs som missade nästan öppet mål. Frustrerad åkte Karlsson i full fart med alla sina 92 kilo efter närmsta Timrå-spelare som var den försynte Patrik Wallenberg som efter år av knackig hockeykarriär i lag som Färjestad, Hammarby och Modos b-lag nu äntligen hamnat i ett lag och en roll som fungerar i Timrå.

Wallenberg tittade inte upp. Jens Karlsson hade full fart och försökte kanske inte ens hålla igen och handskarna var uppe i ansiktet och mot halsen och huvudet kastades in i plexiglaset till vänster om Timråmålet. Splaff och hjälmen åkte av och Wallenberg sjönk ihop och det såg ut på ögonen som om han var medvetslös redan då.

Sen slog huvudet i isen och det var en otäck syn när Wallenberg låg på isen och fick nacken fixerad och blodet rann ur munnen.

Karlsson hade en del otur

Jag vet inte om Karlsson var framme och visade sitt deltagande. Jag tror inte det. Jag tror domaren visade honom av isen direkt. Matchstraff och automatisk avstängning i nästa match i morgon uppe i Timrå.

Karlsson hade en del otur och resultatet av hans vansinniga och vårdslösa tackling blev värre än det kunde ha blivit. Men själva scenen påminde onödigt mycket om när Christian Sjögren tacklade Thomas Berglund med sin hoppande tackling mot huvudet. Följden av den blev att han stängdes av nio matcher.

Det var ett för hårt straff. Men disciplinnämnden ansåg att våldet var avsiktligt. Det är väl högst tveksamt, men om man tyckte det om Sjögrens tackling bör man nog tycka det om Karlssons tackling också. Sanning och konsekvens bör vara nåt även för en disciplinnämnd att sträva efter.

Om man inte vill göra sig löjligare än man redan är.

Trist för Frölunda.

Trist för Jens Karlsson.

Kul kanske för Christian Sjögren. Det rimliga straffet för en sån här tackling - om man ska se strikt hockeyhistoriskt på den - är dock snarare tre matcher.

Det löjliga i sammanhanget är att jag helt snabbt såg tv-bilderna från Karlstad i går av en tackling från Matthias Trattnig på Mats Trygg. Den påminde väldigt mycket om tacklingen mot Wallenberg. Trygg fick också en hjärnskakning.

Disciplinnämnden måste nog titta på den också.

Conny Evensson var dock helt överens med den utmärkte domaren Christer Lärking om att Jens Karlsson gjort bort sig.

- Såna smällar tar vi avstånd ifrån. Självklart. Jens kommer att bli avstängd och det accepterar vi, sa han.

Det är bra. Det har en tid ryktats om Jens Karlsson och om ett visst intresse från Los Angeles Kings. Frågan är väl om det här var bra eller dåligt för de förhandlingarna.

För Frölunda är dock en avstängd Jens Karlsson ett problem för i de här täta matcherna behövs det spelare som kan skrämma motståndarna. Det var avsaknaden av såna spelare som HV 71 föll på mot Djurgården. Nu blir det tunt och lite skakigt för göteborgarna.

Timrå däremot spelar briljant i sin effektiva tråkighet.

Timrå - laget som gnuggar ner allt

Ingen kan anklaga laget för att vara spelande. Men de mal på och de gnuggar ner motståndarna och när de har spelare som Christian Söderström och den magnifike Mikael Lind som effektivt dödar alla ansatser till effektivitet från Frölunda är de svårslagna. Lind hade under matchen en tekningsstatistik som var osannolika 21-1. Frölunda har elitseriens sämsta tekare och det märktes i går.

Dessutom måste de varit norra Europas sämsta lag vad gäller skjutkunnighet i går.

Jag tror de hade tolv lägen med mer eller mindre öppet mål där de sköt långt, långt utanför.

Frölunda var bra i fem minuter i går.

Fruktansvärt bra.

Efter 32 sekunder hade man haft tre frilägen och ledde med 1-0.

Sen kom hockeydåren Jens Karlsson och förstörde allt. Mest förstörde han för Frölunda. Slutspelsvåldet förlorade i går.

Till sist: just när man trodde att svensk friidrott passerat sin höjdpunkt så entrade Erica Johansson isen före matchen och sjöng nationalsången i stämmor ihop med sin pojkvän. Väldigt många stämmor. Sången påminde lite om Sara Wedlunds springstil.