”Drömmen är att avsluta med ett guld”

Lagkapten Andersson om favoritskapet, brorsan Niklas och livet efter karriären

HOCKEY

SUNDSVALL.

Frölundas lagkapten Mikael Andersson, 36, har en lång och framgångsrik karriär bakom sig.

I vår kan den vara över.

Helst med ett SM-guld runt halsen.

– Det vore drömmen, säger han.

Foto: ULF HÖJER
Mikael Andersson har vunnit mycket under sin långa karriär – men aldrig blivit svensk mästare. Frölundas kapten hoppas nu därför kunna leda sitt lag till SM-guld.

Serieseger, vinst mot Modo i kvarten och nu är det Timrå i semifinalen. Övertygande i första matchen, förlust i Scandinavium och i dag är det fight i Timrå igen.

Mikael Andersson tror på en tuff matchserie.

– Innan säsongen var det väl ingen som trodde på Timrå. Inte vi heller. Men nu vet vi vad laget går för och nu handlar det definitivt inte om underskattning, säger han.

Redan i går eftermiddag anlände Frölunda till flygplatsen Midlanda, knappt två mil från Timrå. Efter ett frivilligt träningspass i Timrå isstadion åkte laget till Hotell Knaust i centrala Sundsvall för att ladda.

– Tror det kan vara bra att komma iväg och få några timmar i lugn och ro tillsammans. Under säsongen blir det faktiskt inte så många hotellnätter. Oftast reser vi hem samma kväll, säger Mikael Andersson.

Han är lagkapten och den naturlige ledaren i Frölunda. Trots att laget spelat bra och i högsta grad är med i guldjakten är inte Mikael Andersson nöjd.

Inte med sin egen insats.

– Man sätter alltid höga krav på sig själv och är egentligen aldrig nöjd. Det finns nog mer att ta av, säger han.

Ryggen krånglar

Han har haft trassel sedan nyår med en ryggskada. Andersson har missat ett par matcher i grundserien och i slutspelet har problemen fortsatt.

Ibland kan han knappt gå.

– Äsch, det är ingenting jag vill skylla på. Nej, det är förslitningsgrejer som nog alla drabbas av förr eller senare. Stundtals har jag jätteproblem, men det gäller att inte känna efter så mycket. Nu känns det okej, säger han.

36 år gammal funderar Mikael Andersson på framtiden. Efter säsongen går hans kontrakt ut med Frölunda och fortsättningen är högst osäker.

– Man börjar ju ha några år på nacken, men vi får se vad som händer. Jag vill inte stressa fram ett beslut och framförallt tycker jag att det är dumt att ta någonting just nu. Vi tar ta allt det där efter säsongen, säger Andersson.

Klart är i alla fall att han börjat titta på hur hans fortsatta liv ska se ut.

– Jag är medveten om att den dagen kommer, den dagen man måste göra någonting annat. Det kommer säkert att bli jobbigt, men som sagt, den dagen kommer, säger Mikael Andersson.

Han har så smått letat jobb efter karriären.

– Sedan NHL-tiden har jag bra kontakt med Tampa och vi har pratat om att jag ska jobba som scout åt klubben i framtiden. Även nu under säsongen har vi fört diskussioner, men vi får väl se hur det blir, säger Frölundas lagkapten.

Brorsan Niklas kommer förbi och undrar om inte Mikael vill gå på en promenad i Sundsvall.

– Vi bor tillsammans och vi trivs ihop. Det är väl rätt naturligt i och för sig. Vi vet var vi har varandra, säger Mikael Andersson och skrattar.

Favorit – inget problem

Situationen är speciell. Frölunda har länge byggt upp ett starkt lag, men för första gången är laget guldfavorit.

Något som inte tynger spelarna.

– Nej, det tycker jag inte. Vi har vunnit serien, det är sant, men jag tror att alla lag som kommer till ett slutspel är bra. Men visst, utåt sett är vi kanske det lag som har bäst chans, säger Mikael Andersson.

Han ser inte längre än till matchen i dag.

– Och den ska vi vinna, säger han.

Någonstans ser Mikael Andersson ändå ett hägrande SM-guld – och ett bokslut på karriären.

– Det vore kanske ett bra avslut?, säger Frölundas lagkapten och ler.

VM-guld -92

Patrik Thornéus