”Domarna måste ha lite skit”

Wikegård ångrar inte ett ord

HOCKEY

En showman i båset som berör och upprör.

Niklas Wikegård är en åsiktsmaskin som gestikulerar, skriker, skäller ut domare och retar upp motståndare.

I går fick semifinalseriens huvudperson äntligen lämna scenen som en vinnare.

- Det är fjolligt att kalla mitt uppträdande för uppvigling. Och domarna behöver lite skit ibland, säger han.

Foto: Jonas Bilberg
Niklas Wikegård.

Niklas Wikegård, 39, har varit rubrikernas man under slutspelet. Han kallade HV 71 för mesar, han kapade domaren Ulf Rådbjer efter senaste matchen och han är mitt uppe i ett ordkrig med Färjestad.

Och han verkar älska det.

- Äsch, ni skulle se dom andra i båset. "Garpen" (Johan Garpenlöv) och "Robban" (Robert Nordmark) är likadana, men fokuseringen ligger på mig. Men vi m å s t e vara engagerade under matcherna. Det är vårt sätt att vara och jag vet att killarna i laget skulle bli väldigt konfunderade om vi inte sa ett pip, säger Niklas Wikegård.

Han har just medverkat i TV 4:s "Hockeykväll" när han ger Sportbladet nattens sista intervju på väg hem till lugnet hos familjen.

Domarbasen Peter Andersson har gjort en anmälan till förbundet, där han hävdar att kritiken mot Ulf Rådbjer är en uppvigling

- Vilken anmälan? Jag har inte sett nån. Det är för jävla fjolligt att tolka det som uppvigling. Det jag sa var att jag önskar att publiken kan skapa ett stöd som kan gynna oss i Djurgården, inget annat.

"Skyddad verkstad"

Ångrar du dina uttalanden om Rådbjer?

- Inte ett ord. Jag står för dem till hundra procent. Domarna måste ha lite skit ibland, de lever ibland i en skyddad verkstad.

Blev du överraskad när det var Thomas Andersson som dömde?

- Jag trodde Rådbjer skulle döma, men jag bryr mig inte. Jag kräver bara att alla som dömer på den här nivån ska vara professionella. Förbundet har tydligen bestämt att domarna bara ska köra två matcher i samma matchserie. Personligen har jag inget emot att samma domare dömer hela matchsserien, det kan bli en svår situation för spelarna att byta domare var tredje match.

Det blev bråkigt i spelargången direkt efter matchen och vi såg dig springa rakt in i tumultet.

- Det hann aldrig bli något av det. Nordmark stod och tjatade med några spelare i Färjestad och jag rusade dit för att kolla vad som hänt. Men vakterna uppträdde som det var USA:s president som var där. Det vara bara lite hederlig tuppfäktning. Det är ju match på lördag igen...

Peo Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM