Hjälte och buse

Frölundas matchvinnare: Timrå var ute efter mig

HOCKEY

TIMRÅ

Frölundas Henrik Lundqvist - elitseriens statistiskt bäste målvakt - var petad och ersättaren finländaren Fredrik Norrena hamnade direkt i hetluften.

Bäst på isen.

Dessutom drog han på sig matchstraff.

- Timrå var ute efter mig. Till slut fick jag nog och gav igen, säger finländaren.

Foto: ULF HÖJER
Fredrik Norrena var isens främste i Timrå i går.

Conny Evensson chansade. Han bytte oväntat Henrik Lundqvist - som haft en något nedåtgående formkurva - mot Fredrik Norrena, 29, som inte stått sedan den 25 februari mot Brynäs.

Det blev succé.

Norrena visade varför han är en man för Finlands VM-lag.

- Klart det har varit jobbigt att sitta på bänken. Ingen målvakt vill det. Men jag hoppades att chansen skulle komma och var förberedd, säger Fredrik Norrena.

I går kom den.

Var aldrig orolig

- Jag var inte orolig. Som målvakt har jag varit med om värre saker. Förra året i VM fick jag stå bronsmatchen - trots att jag bara hade stått en fight tidigare i turneringen. Mot Polen", säger Fredrik Norrena och skrattar.

Han hade en tuff uppgift och klarade sig galant. Men Fredrik Norrena avslutade matchen i omklädningsrummet. 19.56 in i tredje perioden fick han matchstraff efter en våldsam slashing på Timrås finländare Kalle Koskinen.

- Jag var ute och stoppade pucken. När jag skulle tillbaka in i målet försökte han hindra mig. Jag blev desperat, samtidigt som jag var lite trött på att alla var på mig. Som målvakt har man en frizon i målgården, men den respekterade inte Timrå-spelarna, säger Fredrik Norrena.

Försökte vara lugn

Ett tag verkade det som om hemmalaget hade bestämt sig för att stoppa Norrena med alla medel.

- Det var inte snyggt, det var det inte. Men jag försökte hålla mig lugn hela tiden. Vi pratade om att vi inte skulle ge oss in i dumheter och det gjorde vi inte, säger Fredrik Norrena.

Hans utespelare var också märkbart lugna. Trots påhoppen och de många överkörningarna gav de sig inte in i några rejäla slagsmål.

- Jag vet var jag har dom. Skulle det ha varit ännu värre hade dom kommit och hjälpt mig, säger Fredrik Norrena.

Poängkungen och Norrenas landsman Tomi Kallio fortsätter:

- Timrå ville få oss ur balans, men vi gick aldrig i fällan. Fredrik är tuff och hade han behövt hjälp skulle vi givetvis ha ställt upp, säger han.

Fredrik Norrena värvades till Frölunda som förstemålvakt, men under säsongen har tränaren Conny Evensson haft Henrik Lundqvist som nummer ett.

- Man vinner ingenting på att gå omkring och vara bitter. Jag kan bara göra mitt jobb. Men alla målvakter vill stå, säger Fredrik Norrena.

Hoppas på Conny

Han har ett år kvar på kontraktet med Frölunda, men enligt uppgifter står det redan klart att han inte fortsätter om Henrik Lundqvist blir kvar i klubben.

I morgon är det match ingen.

- Jag tror och hoppas att Conny inte ändrar på ett vinnande lag, säger Fredrik Norrena.

Målvaktskungen.

Patrik Thornéus