Ingen svensk målvakt – då sover inte Hardy så gott

HOCKEY

TIMRÅ

TIMRÅ. Joaquin Gage, Sinuhe Wallinheimo, Kimmo Kapanen och Fredrik Norrena.

En uppvisning i svårstavade namn?

Nej, fyra målvakter som ger förbundskaptenen Hardy Nilsson mardrömmar.

Vem ska stå i VM?

Ett litet hopp försvann kanske i går i Timrå isstadion. Frölundas tränare Conny Evensson bytte målvakt. Ut med Henrik Lundqvist och in med Fredrik Norrena – ut med elitseriens bäste målvakt och in med en av Finlands många landslagsmålvakter – ut med en målvakt med sviktande form och in med en målvakt i kanonform.

Inget av semifinallagen har en svensk målvakt just nu.

Inget och Hardy Nilsson har problem.

Ni säger Tommy Salo, Edmonton:

Deklarerade redan efter VM i Göteborg att han inte har det rätta suget. Dessutom går Edmonton till slutspel.

Ni säger Johan Hedberg, Pittsburgh:

Det är redan klart att han blir ledig – laget går inte vidare – men Hedberg har förklarat att han inte är intresserad.

Ni säger Stefan Liv, HV 71:

Henkes succé räcker inte nu

Ett bra namn, visst, men han är ingen förstemålvakt i ett världsmästerskap. Dels saknar han rutin och dels har han haft en rätt jobbig säsong.

Ni säger Henrik Lundqvist, Frölunda:

Okej, han är petad av Norrena, men kan hitta tillbaka till spelet han hade i elitserien. Men Lundqvist, liksom Liv, har aldrig ens varit i närheten av att vara nummer ett i en viktig landslagsturnering. Känns – trots succén i grundserien – tveksam.

Hardy Nilsson står inför en svår uppgift och jag ser bara två möjligheter för honom att hitta en stabil förstemålvakt till VM. Antingen kopplar han på charmen – som han inte är direkt känd för – och försöker övertala Salo (om han slås ut tidigt ur Stanley Cup-slutspelet) eller Hedberg att ställa upp. Hans andra alternativ – och kanske troligaste – är att att ringa Mikael Tellqvist, som huserar i Torontos farmarlag St. Johns. Han har också haft en tuff vinter, men ”Tellan” har kapacitet att vakta Tre Kronors mål i Finland. En chansning som på något sätt inte känns som en chansning.

Problem – roliga problem

Inte sett till alternativet i alla fall.

Nåväl, vad som än händer så har Frölundas tränare Conny Evensson angenäma problem. Han kan vakna upp och singla slant vid sängkanten och ändå veta att han har slutspelets bäste målvakt.

Kimmo Kapanen – också en finsk landslagsmålvakt – i Timrå får ursäkta.

Liksom hela Timrå.

Jag tror att laget – som gång på gång överraskat – nu gjort sitt och jag är den förste att imponeras över lagets fantastiska säsong. Men Frölunda känns starkare, tuffare och framförallt bättre. Inför matchen i går hade tränaren Conny Evensson ett långt snack med sina killar. Han krävde bättre försvarsspel.

Det fick han och då kom Timrå till korta.

”Lill-Kenta” Johanssons grabbar hade fruktansvärt svårt att komma in på mål. Laget sköt nästan lika många skott som Frölunda, men nästan alla kom från hörnen, från blållinjen och från smått desperata Timrå-spelare, som inte hittade in framför Fredrik Norrena.

Nu har Frölunda två hemmamatcher – en i Scandinavium och en i Frölundaborg. Jag skulle kunna sätta ett par kronor på att laget sedan är klart för final.

Conny Evensson har dessutom angenäma problem vad gäller målvaktsfrågan.

Det har inte Hardy Nilsson.