Flera matchers avstängning

I dag kom domen mot Frölundas Jens Karlsson.

HOCKEY

Ett tidsstraff motsvarande sex matchers avstängning.

Det blev domen för Jens Karlssons som så fult tacklade Timrås Patrik Wallenberg i ryggen vid tisdagens match.

Frölundaspelaren Jens Karlsson missar därmed resten av semifinalspelet och en eventuell första match i finalspelet.

Foto: Anders Deros
Jens Karlsson.

Svenska hockeyförbuntersdiciplinnämnd har, bortsett från Jens Karlssons redogörelse, även tittat på videoupptagningar av händelsen.

Jens Karlsson har uppgett att han är djupt bedrövad över den skada som drabbade Patrik Wallenberg. I pressmeddelandet från Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd kan man läsa delar av hans redogörelse för hur han ser på situationen:

Wallenberg stod med pucken i eget hörn med ryggen mot mig. Jag åker mot honom men tacklar honom inte förrän han vänt upp, eftersom han hade ryggen mot mig.

Troligen var Wallenberg inte fysiskt beredd på en tackling i den situationen och hann därmed inte att parera min tackling, vilket naturligtvis är en omständighet som starkt påverkar utgången av min tackling. Min fart var relativt låg och tacklingen träffade honom i sidan i samma sekund som han slagit i väg pucken. Min bedömning är således att han var tacklingsbar när jag tacklade. Mina händer hade jag i hög brösthöjd. Jag för aldrig händerna aktivt mot Wallenberg utan tacklar med hela kroppen.

Om beslutet kan man i pressmeddelandet läsa följande:

Disciplinnämnden konstaterar först att det inte finns något som talar för att Jens Karlsson medvetet utsatte Patrik Wallenberg för en tackling som syftade till skada. Inte heller framgår annat än att det endast var med händerna han träffade, alltså inte med klubban. Däremot finner nämnden, till skillnad från Jens Karlssons egen uppfattning, att tacklingen skedde med händerna aktivt, före det att tacklingen slutförs med hela kroppen. Händerna träffar med kraft Wallenbergs nacke/hals. Detta sker så nära sargen att Wallenbergs huvud slås mot plexiglaset och skada uppkommer. Jens Karlssons tackling framstår därvid som vårdslös av sådant slag att han inte kan undgå bestraffning.

Tacklingar mot huvud nära sarg är också generellt av ett sådant slag att risken för skada är stor. Nämnden finner dock att tidigare ärenden där skada uppkommit där en spelare med avsevärd fart tacklar mot huvudet, har varit allvarligare.

Därför menar nämnden att straffet bör stanna vid en tid som motsvarar 6 matcher.