Timråtränaren besviken efter förbundets dom

”Det här är för lite”

HOCKEY

Jens Karlsson har fått sitt straff.

  Tacklingen som slog Timrås Patrik Wallenberg medvetslös ger avstängning till och med den 1 april.

  I praktiken innebär det fyra till sex matcher.

  - Bedömningen är inte konsekvent. Det här är för lite, säger Timrås tränare Kent Johansson.

 Johansson blir först helt tyst när TT informerar honom om beslutet.

  Sedan säger han:

  - Ja...Det var ju...Äh, fan - jag tycker inte att det är rimligt. Det här är ett för milt straff sett till annat som har skett tidigare under säsongen.

  Du tänker på straffet för Christian Sjögren?

  - Bland annat.

"I paritet med Sjögren"

  Det var i januari i år som Timråspelaren Christian Sjögren dömdes till nio matchers avstängning för en tackling mot huvudet på Luleås Thomas Berglund. Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd motiverade avstängningen genom att bland annat konstatera att "tacklingar mot huvudet, och särskilt sådana som sker i anslutning till sargen, generellt är av farligt slag".

  Med den bedömningen i bakgrunden är Kent Johansson förvånad över fredagens bestraffning.

  - Jag tycker att Jens Karlssons tackling var i paritet med Sjögrens. Och när Sjögren tacklade "Bulan" Berglund så fanns ju i alla fall pucken där. Det gjorde den inte vid Karlssons tackling.

  Johansson tycker också att disciplinnämnden borde ha tagit hänsyn till tacklingens påföljd. Wallenberg förlorade medvetandet, föll handlöst bakåt och låg avsvimmad i 50 sekunder.

  - Han blev ju medvetslös direkt när han slog huvudet i plexiglaset. När "Bulan" tacklades av Christian Sjögren så fick han sy några stygn men kunde spela vidare. Det är märkligt att Sjögrens tackling bedöms så mycket hårdare.

Bedömer farten

  I sitt beslut skriver disciplinnämnden att Jens Karlssons tackling framstår som "vårdslös av sådant slag att han inte kan undgå bestraffning. Tacklingar mot huvud nära sarg är också generellt av ett sådant slag att risken för skada är stor".

  Men nämnden skriver också att "tidigare ärenden där skada uppkommit där en spelare med avsevärd fart tacklar mot huvudet, har varit allvarligare".

  Disciplinnämndens ordförande Martin Holmgren förklarar:

  - Vi ansåg att Christian Sjögrens tackling var allvarligare än Jens Karlssons eftersom han öste på och körde en armbåge mot huvudet på Berglund. I Karlssons fall var det mindre fart i tacklingen.

   Har ni tagit någon hänsyn till att Wallenberg skadades mer allvarligt - han förlorade medvetandet och drabbades av kraftig hjärnskakning?

  - Vi har pratat om det i nämnden, men det avgörande är inte hur allvarlig själva skadan är, för sånt kan i mångt och mycket vara en slump. Vi gör bedömningen efter hur stora risker en förseelse medför. Om tacklingen utförs på ett sånt sätt att skaderisken generellt sätt är särskilt stor, då bedömer vi det allvarligare. Vi bestraffar inte konsekvensen utan tittar på vad man faktiskt har gjort. Till exempel skulle vi inte utdela ett långt straff om någon efter en vanlig tripping faller så olyckligt att han bryter armen.

  I Karlssons fall sträcker sig avstängningen till och med den 1 april, men antalet matcher är beroende av hur det går i semifinalserien mellan Timrå och Frölunda.

  Maximalt kan det bli sex matcher och som minst fyra - inklusive den match som Karlsson automatiskt redan varit avstängd.

Jakob Sillén/TT