”Jag kunde alltid prata med farsan när det gick tungt”

Frölundas Jari Tolsa om saknaden, succén och om - fotboll

HOCKEY

GÖTEBORG

I förrgår blev Jari Tolsa matchvinnare och gav sitt Frölunda 2-1 i matcher mot Timrå.

Men hockeylivet är inte alltid blåskimrande, lyckligt och fyllt av matchhjälteroller.

Och det är de dagarna som Jari, 21, kan sakna samtalen med sin far.

- Jag kunde ju alltid prata med farsan när det gick lite tyngre, berättar Jari Tolsa.

Foto: ROGER LUNDSTEN
Kunde varit Jaris arena Jari Tolsa blev Frölundas matchhjälte i Timrå senast. Men det kunde lika gärna varit Nya Ullevi som Scandinavium som blivit hans arena. Det var länge fotbollen Tolsa var bäst i - men hela Göteborg lär glädjas åt att valet blev som det blev.

Han är en av Hockeysveriges mest lovande unga spelare och har fått ett rejält genombrott under säsongen. Men den senaste tiden har det varit lite stiltje på poängfronten för Tolsa och hans kedja.

- Det är ju så, ibland låser det sig. Då funderar man och det är det värsta du kan göra. Det är bara att köra på så lossnar det till slut, säger Jari Tolsa i kafferummet utanför Frölundas omklädningsrum.

Hans far, Jussi Tolsa, gick tragiskt bort i en trafikolycka för en tid sedan, men han var under hela sin levnadstid ett stort stöd för Jari och han hade ett genuint idrottsintresse med skidåkning som egen specialitet.

Dessutom spred han alltid glädje omkring sig och var ofta med på träningar och matcher med Frölunda.

- Det var jobbigt när han gick bort men man får gå vidare och nu pratar jag väl med lagkompisar eller mina vanliga kompisar om det går tungt, säger Jari Tolsa.

"Viktig seger för oss"

Som efter en tyngre period äntligen fick visa lite vad han kan uppe i Timrå. Och han andas lättnad för hela lagets skull, och för sin egen.

- Otroligt skönt att vi vann. Det var en viktig seger för oss och nu börjar det kännas riktigt bra igen, säger Jari Tolsa.

Båda målen var riktiga läckerheter med tajming och kyla som huvudingredienser. Vid första fick Jari gott om tid att åka och sikta. Kimmo Kapanen gick ner på knä och pucken satt högt upp över hans högra axel.

Åkte runt, runt, runt

- Han brukar alltid göra första draget så jag försökte vänta ut honom först, berättar Tolsa.

Vid andra målet fick han pucken av Kimmo Eronen i en snabb kontring. Avslutningen var återigen iskall.

- Han är ju ofta snabbt ute och täcker av vinklarna men jag åkte runt, runt, runt honom och la in den till slut, förklarar Jari Tolsa.

Efter en tids poängtorka skildes dragkedjan åt för några matcher sedan. Tolsa bytte plats med Patrik Carnbäck och lite skador och matchstraff har gett lite olika omgivningar. Men i kväll är Tolsa tillbaka med sin gamla radarkompis Magnus Kahnberg. Tillsammans vann de SM för J 20-lag två år i rad, tränade av Janne Karlsson, dagens assisterande coach. I det laget fanns också bland andra bröderna Lundqvist, Jens Karlsson och Jonas Leetma.

- Jag fick faktiskt en liten nytändning av att byta omgivning några matcher men nu känns det bra att spela ihop igen och det ska bli kul i morgon (läs: i dag), säger Tolsa.

Levt på förstafemman

Hela Tolsas kedja med Joel Lundqvist och Kahnberg gjorde stor succé tidigt på säsongen men mängder av matcher och landslagsuppdrag gjorde att killarna mattades under sista halvan av grundserien. Och i slutspelet har man varit inne på en hel del baklängesmål. Fram till senast.

- Vi har levt mycket på att förstafemman varit så bra men det krävs ju att vi andra också hjälper till om vi ska lyckas, säger Tolsa.

Som av många anses som en av landets framtidsspelare. Han har en strålande speluppfattning men trivs lika bra när det blir trångt och mycket sargspel. Och han trivs egentligen med slutspelshockeyn.

- Det blir ju ett annat spel med mycket hakningar och fasthållningar men det är ju lite min styrka också när det blir tätt och lite bökigt, förklarar Tolsa.

När vi lämnar Scandinavium ihop berättar han att det faktiskt kunde blivit fotboll för hans del och att hans fars kusin Arto Tolsa är en av Finlands mest berömda fotbollsspelare genom tiderna. Han har gått bort nu men var under sin aktiva karriär bland annat proffs i holländska Ajax.

"Fotbollen var rolig"

- Alla finnar i laget vet vem han är och sådär, säger Jari och ler på Ullevis läktare.

Jari själv spelade länge fotboll med Fässberg som mittfältare och först i 14-årsåldern valde han definitivt ishockeyn.

- Men fotbollen var fruktansvärt rolig också och det var inte helt lätt att sluta, förklarar han i blåsten utanför Scandinavium.

I kväll hoppas han att det ska kunna släppa lite inför hemmapubliken och kanske var målen i förrgår början på något stort för Jari Tolsa.

Har 3 SM-guld

Martin Strömberg