SUPERHET 2 - JANTUNEN

Firade målsuccén med värme: Får jag inte bada bastu mår jag inte bra...

1 av 2 | Foto: MICKE SÖRENSEN
het, hetare marko Marko Jantunen avgjorde den fjärde semifinalen mot Djurgården med två iskalla mål. Sedan satte han sig i - en stekhet bastu.
HOCKEY

KARLSTAD

Marko Jantunen - två-målsskytt och matchjälte.

Givetvis firade han med bastu efteråt.

- Får jag inte bada bastu varje dag mår jag dåligt, säger liraren Jantunen.

Marko Jantunen, 32, är en av de största profilerna i elitserien. Den lilla finländaren har en härlig teknik och snabbhet som gjort honom till publikfavorit i Löfbergs lila.

Men han har varit ganska anonym i slutspelet.

Men i går var det han som klev fram och blev matchhjälte. Två mål kom från Jantunens klubba och båda var mycket kyliga och matchvinnande.

1-0-målet var en delikatess. Han fick pucken fri framför mål. 90 procent av alla hockeyspelare hade skjutit direkt. Jantunen tittade upp, gjorde några kroppsfinter och via en backhand la han in pucken i nättaket bakom Joaquin Gage. Stark bedrift med tanke på att han bara var en meter från målet.

Vände och sköt

2-0 var likaså en kylig avslutning. Han var bakom Gages mål. Åkte runt buren och helomvände. När sedan Gage låg ned var målet ett lätt byte för den finske skarpskytten.

Men avgörande mål är precis det som Marko Jantunen ska göra.

I viktiga matcher är spelare som Jantunen, Pelle Prestberg och Jörgen Jönsson som ska vara matchvinnare.

Det har de bra betalt för att bli.

- De spelar ingen roll vem som gör målen, säger Marko Jantunen på frågan från alla journalister hur det känns att vara matchhjälte.

Inte lika stöddig

En sliten klyscha, men för Jantunen stämmer den. Han har hunnit bli 32 år och är inte lika stöddig och egoistisk som han var när han kom till Sverige för nio år sedan. Då kunde han ingen svenska, tog dumma utvisningar och blandade otroliga finter och mål med att vara osynlig flera matcher i rad.

Nu är han en lagspelare, pratar utmärkt svenska och anser att laget är större än individen och liraren.

En lirare som fortfarande är urtypen av en finländare och älskar att bada bastu.

- Jag badar bastu varje dag. Det är en livstil och jag bara måste bada bastu varje dag, säger han.

Bastugäng

I fjol var han ensam bastu-älskare i Färjestad. Nu är det en hel finsk bastugäng i laget eftersom Jani Virtanen, Hannes Hyvönen och Sinuhe Wallinheimo tillkommit den här säsongen.

Fast han fnyser lite åt den nybyggda bastun med panoramafönster in mot rinken i den nybyggda Löfbergs Lila,

- Det ska vara vedaldad bastu. Nu försvinner värmen alltför snabbt när man häller på vatten på aggregatet. En vedeldad bastu håller värmen bättre, säger matchhjälten.

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM