Nu är Djurgården nere för räkning

Fullständig poängtorka för Mikael Johansson:

HOCKEY

KARLSTAD

Mikael Johansson, 36, har tagit fem SM-guld med Djurgården och alltid varit en lagets viktigaste spelare.

Speciellt när det handlat om slutspel.

I år har det blivit noll poäng – på nio matcher.

– Man mår aldrig bra när det inte fungerar på jobbet, säger han.

Foto: CHRISTER HÖGLUND
Jubel efter att Marko Jantunen givit sitt Färjestad ledningen med 2–0. I förgrunden Mathias Tjärnqvist, vars Djurgården nu ligger illa till i slutspelet.

Han har under alla år skämt bort Dif-publiken med sina geniala passningar, sin förmåga att göra andra spelare bra och sin kapacitet att alltid hänga med i poängtoppen.

De två första egenskaperna finns kvar.

Men poängen?

– Ja, om jag skulle veta vad som är grejen. Jag tycker att jag spelat hyfsat och haft chanser och mina medspelare haft chanser, men?, säger Mikael Johansson.

Skralt är bara förnamnet.

Noll poäng på elva matcher.

– Hm, skojar du? Det är givetvis inte bra och jag tror att jag aldrig varit med om någonting liknande under min karriär. Det är som förgjort. Jag vet inte vad jag ska ta mig till riktigt, säger Mikael Johansson.

Inte nått ända fram

Lugn som vanligt. Alla som vet vem ”Micke” – som han kallas bland sina medspelare – är vet att han inte brukar ta till de stora orden, varken i med- eller motgång.

Inte nu heller.

– Äsch, det kommer. Givetvis mår man aldrig bra när man inte svarar upp till förväntningarna. Kanske har andra fått stiga fram istället. Det är rätt jämnt i den interna poängligan, säger Mikael Johansson.

23 mål på elva matcher – totalt för Djurgården – är långt ifrån vad som vi är vana att se, speciellt som laget spelar en glad och framåt ishockey, enligt alla.

– Det har väl varit lite av vårt problem hela säsongen. Vi har kommit långt, men inte ända fram. Vi har skapat chanser, men inte gjort mål, säger Mikael Johansson.

Och fortsätter:

– Precis som i dag. Hade vi bara varit bättre på att få in pucken hade vi ledat med med två mål, minst, efter första perioden. Nu ledde dom med 2–0 och vi blev tvungna att jaga. Ändå var vi nära att kvittera och det tyder på en viss styrka i alla fall.

I stället för att sova i Karlstad – och träna i Färjestad-land i dag – valde Djurgården att åka hem till Stockholm efter matchen.

– Tycker det ska bli skönt att sova i egen säng. Vi har en viktig match att se fram emot och då måste man få kunna ladda ordentligt, säger Mikael Johansson.

”Frustrerande”

Viktig är bara förnamnet.

Förlust i morgon i Löfbergs Lila Arena och Mikael Johansson & co får ta sommarlov.

– Det är frustrerande att vi inte får in pucken, men givetvis hoppas man. Vi är inte uträknade, inte än i alla fall, säger Mikael Johansson – Sveriges meste slutspelsspelare.

Mycket hänger på honom.

Lyckas Micke kan det bli fest i Stockholm på onsdag – trots allt.

Patrik Thornéus