Frölundas explosion

Esbjörs njöt i Frölundaborg - och slog till mot Timrå: Det var rena djungelmålet...

1 av 2 | Foto: PETER WIDING
Jonas Esbjörs gjorde viktiga 3-1.
HOCKEY

GÖTEBORG

Säg orden Frölundaborg och SM-semifinal till Jonas Esbjörs.

Resultatet blir en explosion av energi - och Frölundamål.

- Rena djungelmålet. Jag har ingen aning om hur det gick till, säger Jonas Esbjörs.

Han har vuxit till en av Frölundas viktigaste spelare under slutspelet. Han åker på allt, hakar och sliter, och för Timrås spelare måste Esbjörs vara som en ettrig byracka som vägrar släppa taget om byxbenet.

- Nyckeln är att hela tiden åka skridskor och då löser sig oftast resten, förklarar Esbjörs.

Och i går fick han till och med göra mål igen. Under en tiominutersperiod drog Jonas med sig Frölunda i en mäktig målexplosion som skickade klara signaler till Timrå.

- Vi var väl lite hetare och dom såg lite trötta ut ett tag i andra perioden, förklarar Esbjörs.

Han gjorde själv det viktiga 3-1 på ett sätt som såg lite märkligt ut. Inte minst för Jonas själv som bara skakar på huvudet. Han vet inte hur han gjorde.

- Det är ju så grötigt framför mål så jag bara drar till den och ser hur alla börjar jubla, då jublar jag också, berättar Jonas.

Flygande anfall

Innan dess hade Patrik Carnbäck gjort 2-1 på en liten lurig backhand efter ett flygande anfall med Magnus Kahnberg och Joel Lundqvist. Carnbäck avslutade iskallt.

- Pucken bara låg där, det var bara att lägga in den med en gammal hederlig vispad backhand, berättar Carnbäck.

Jonas Esbjörs var nära att göra ett par mål till. Helt frispelad av Niklas Andersson direktsköt han i insidan av Kapanens vänstra stolpe efter 11.15 i andra perioden.

- Det var en sån go träff och då blir det ju aldrig mål, säger Esbjörs och ler.

Massivt Frölundatryck

Men efter fortsatt massivt Frölundatryck fortsatte målen att ramla in bakom en allt mer frustrerad Kimmo Kapanen i Timrås mål. Han protesterade vilt efter Esbjörs mål och blev knappast gladare när Joel Lundqvist satte upp en backhand efter att Jonas Esbjörs slängt in pucken framför mål.

- Jag hade varit inne rätt så länge och ville bara få in pucken mot mål. Så är det ibland när det flyter på, berättar Esbjörs.

Och efter tre raka förluster hemma i Scandinavium fick flytten till Frölundaborg effekt direkt. Och Jonas Esbjörs nekar inte till att han trivs bra i den gamla betongkartongen.

- Självklart är det lite extra i Frölundaborg. Här sitter publiken närmare och allt hörs mycket mer. Men Scandinavium är också riktigt bra att spela i så jag vet inte om jag tycker att någon arena är bättre eller sämre, säger Esbjörs.

Spelet går lite snabbare i Frölundaborg och själva isytan ser också lite mindre ut eftersom allt är så tajt runtomkring. Och det är skillnad också att spela här.

- Isen är lite hårdare och lite snabbare och det trivs jag med, förklarar Jonas Esbjörs.

Och faktum är att det var dubbel Esbjörs-lycka i går kväll. Jonas sjuåriga son Lucas hängde in första målet när Bäckens knattelag spelade i pausen.

- Ja, vi är två rätt nöjda killar i kväll, avslutar Jonas och skrattar.

Martin Strömberg

ARTIKELN HANDLAR OM