- Bravo, brorsan

Tvillingarna tog Frölunda till final: Riktigt jävla skönt

HOCKEY

TIMRÅ.

Henrik Lundqvist spikar igen målet.

Och tvillingbrorsan Joel gör mål.

Då kan det bara sluta på ett sätt.

- Fy fan, vad bra han var i dag, säger Joel.

- Otroligt viktigt mål han gjorde, säger Henrik.

Det har gått en halvtimme sedan slutsignalen i Timrå Isstadion. Joel sitter i ett hörn i omklädningsrummet, ombytt och klar. Henrik är som vanligt sist och fortfarande kvar i duschen.

Joel är inte dugg förvånad.

- Så här är det alltid. Och än har han inte ens börjat fixa håret än", säger han och skrattar.

Någon hojtar i korridoren. Bussen - som ska ta Frölunda till Midlanda - står och väntar. Alla har redan klivit på och fått sina matlådor, men bröderna Lundqvist dröjer.

Matchhjältarna står i centrum för alla journalister.

- Vilken härlig seger. Alla har förväntat sig att vi ska gå till final och visst har vi känt lite press, det har vi. Nu är vi framme och i fortsättningen kan vi spela mer avslappnat, säger Henrik Lundqvist.

- Riktigt jävla skönt. Vi var illa ute i andra, säger Joel.

Lyfte in en retur

Innan matchen talades det om det första målet - om hur viktigt det var att göra det. Timrå tryckte på, men det var Joel Lundqvist som gav Frölunda ledningen i mitten av första perioden.

Kallt lyfte han in en retur.

- Vi fick lite arbetsro, säger Joel blygsamt.

- Inte bara viktigt, det var jäkligt viktigt. Men jag är inte förvånad att det var Joel som tryckte dit pucken. Han är på gång och det visat väl hans facit på slutet. Tre mål på tre matcher är starkt, säger Henrik.

Själv är han den största hjälten. Timrå vann skotten med hela 32-19, men Henrik Lund-qvist släppte inte en enda puck förbi sig.

- Det gäller att få en bra start och det fick jag. Sedan gick det av bara farten. Alla skott var inte direkt farliga, säger Henrik.

Nu är det hans tur att vara blygsam.

Tog två frilägen

I första rundan räddade han två frilägen (Valeri Krykov och Per Hallin), men det man bäst kommer ihåg från matchen var Henrik Lundqvist makalösa ingripande när Timrås Markus Matthiasson var ren i början av tredje perioden.

Det är inte ens lönt att försöka förklara hur han gjorde.

- Jag låg ner och klackade upp klubban med benskyddet. Det är faktiskt en grej jag tränat på. Motståndaren tror att man är bortspelad, men det är man inte. Äsch, det är så svårt att beskriva, säger Henrik.

Nej, inte ens han kan förklara.

Räddningen var helt otrolig.

- Och det var ett rätt kritiskt läge. Vi hade bara 1-0 och skulle Timrå kvitterat där vet man inte hur det fortsatt. Ibland ska man ha flyt, säger Henrik.

Konkurrensen om målvaktsposten i Frölunda är stenhård. Finländaren Fredrik Norrena kom in mot Timrå och storspelade i två matcher.

- Även om vi stöttar varandra så vill vi ju givetvis stå båda två. När han tog över trodde jag att det var kört. Jag var deppig och tänkte att jag sumpat chansen säger Henrik Lundqvist.

Men han var tillbaka mellan stolparna i Göteborg i måndags och blev valt till matchens lirare - precis som i går.

Henrik och Joel Lundqvist.

En oslagbar kombination.

Patrik Thornéus