”Klart att man får gliringar för att man är ung”

Guldsnack – i dag med två svenska ungdomar

HOCKEY

Alexander Steen

Klubb: Frölunda.

Status i laget: Yngst.

Ålder: 19.

Position: Forward.

SM-finaler: Inga.

SM-guld: Inga.

Pär Bäcker

Klubb: Färjestad.

Status i laget: Yngst.

Ålder: 21.

Position: Forward.

SM-finaler: 1.

SM-guld: 1.

1. Är det en nackdel att vara ung i en SM-final?

Steen: Nej, det tror jag inte. I Frölunda finns det gott om rutinerat folk och dom tar han om oss yngre på ett bra sätt. Sedan gäller det att inte tänka efter för mycket. Det är bara att gå in och köra som om det vore en vanlig grundseriematch. Det kommer att bli jäkligt kul.

Bäcker: Inte vad jag har märkt i alla fall. Jag har turen att få spela i ett bra lag och var ju faktiskt med och tog SM-guld redan i fjol. Fick dessutom avgöra första finalmatchen och den händelsen glömmer jag aldrig.

2. Får du gliringar för din ålder?

Steen: Det är klart man får och dessutom så får man när man är yngst i laget en massa extrajobb. Jag råkar alltid ut för att bära allas trunkar, plocka puckar efter träningarna och sådana saker. Alla vill jävlas lite. Men egentligen är sådant bara kul.

Bäcker: Jo, det är klart att man får, speciellt i omklädningsrummet. Man får göra en del skitjobb, även om jag sluppit plocka puckar på träningen den här säsongen. Man står alltid sist på tur. I matkön, när vi får utrustning? Ja, sådana saker. Men jag klagar inte.

3. Vilken är din framtidsdröm?

Steen: Största drömmen är att få spela på andra sidan, helt klart. Jag har ju bott där borta i många år och vet hur stor hockeyn är i Nordamerika. En annan dröm man har är att få spela i A-landslaget. Hoppas chansen dyker upp i framtiden.

Bäcker: Jag vill väl som alla andra hockeyspelare en gång få chansen att spela i NHL. Sedan är landslaget ett annat mål och den här säsongen har jag ju fått dra på mig Tre Kronor-tröjan. Det är stort och ett steg på vägen. Det har gått fort för mig.

4. Hur är läget i laget?

Steen: Det märks att vi är i final och alla går omkring och väntar på att pucken släpps. På något sätt känns det om vi nu får betalt för allt slit vi lagt ner under säsongen. Dessutom kan vi spela utan press, eftersom vi tagit oss till final och redan gjort en bra säsong.

Bäcker: Vi har ju haft en del skadeproblem, men den här vilan har gjort gott för alla. Nu är vi snart fulltaligt och redo att möta Frölunda i finalen. Nej, jag tror inte det finns någonting som oroar. Alla går bara omkring och väntar.

5. Vad har ni gjort i dag?

Steen: I dag har vi faktiskt varit hellediga och det har varit underbart. Själv har jag nästan inte gjort någonting, utan mest legat hemma och slappat – och laddat batterierna.

Bäcker: Vi har varit lediga och det händer inte så ofta att man får en dag över, speciellt inte i ett slutspel. Vad jag har gjort? Tja, jag har tvättat bilen i det vackra vårvädret och sedan har jag varit och sett en handbollsmatch.

Patrik Thornéus