Guldpôjkera

I kväll börjar Jörgens och Peters jakt på det fjärde SM-guldet

HOCKEY

Håkan Loob, Peter Ottosson, Pelle Prestberg och Marko Jantunen har alla – till och från – haft biroller i Jönssonligan.

Huvudaktörerna spikades redan 1995.

Sedan Jörgen Jönsson, 30, och Peter Nordström, 28, kom till klubben har de spelat tillsammans.

Och staplat SM-guld.

Foto: MICKE SÖRENSEN
Jörgen Jönsson, 30, och Peter Nordström, 28, kom till Färjestad samtidigt 1995, och de har varit lyckosamma tillsammans. Tre guld har det blivit – hittills.

I kväll är det dags. Det är match i Karlstad, Färjestad är i final och Jörgen Jönsson och Peter Nordström – lagets ryggrad – glider in på isen i Löfbergs Lila Arena för att inleda jakten på det fjärde SM-guldet tillsammans. Allt är som vanligt – allt utom motståndet.

Det är första gången någonsin Färjestad och Frölunda är i final.

– Det kommer att bli roliga matcher, hoppas jag. Men vi ska och vi kommer att vinna. Jag har varit med och förlorat en SM-final och det gör jag inte en gång till. Det var hemskt, säger Peter Nordström.

Spelade med Loob

Han och Jörgen Jönsson anlände samtidigt till klubben. Året var 1995 och två ofärdiga killar – men som hade en oerhörd talang och vilja – kom till Färjestads omklädningsrum och presenterade sig för tränaren Conny Evensson.

Jo, just han.

– Vi prövade olika konstellationer i början och under säsongen fick jag och Jörgen testa ihop. Som tredje länk hade vi bland andra Håkan Loob. På den vägen är det, säger Peter Nordström.

Då började ett förhållande som fortfarande håller. Jönsson och Nordström spelar i dag tillsammans med finländaren Marko Jantunen.

– Det känns tryggt att ha Peter omkring sig. Vi behöver aldrig prata med varandra på isen. Jag vet hela tiden hur han tänker och tvärtom, säger Jörgen Jönsson.

– Och samtalar vi räcker det oftast med en blick, eller en gest och så är allt glasklart. Det är så enkelt, säger Nordström.

”Vi längtar dit”

Många frågar sig hur det är med motivationen efter alla segrar, alla guld och hyllningar som Färjestad upplevt de senaste åren.

– Jag kan ärligt säga att det är lika underbart att vinna guld varje gång. Jag önskar att alla fick uppleva känslan, säger Jörgen Jönsson.

Och fortsätter:

– Okej, i Frölunda har inte spelarna haft samma framgångar och drömmer om att vinna för första gången. Men vi vet hur det är att vinna och längtar dit, eftersom det är så himla skoj. Förstår du?

Nej, inte riktigt, men Jörgen Jönsson och Peter Nordström är alltid bäst när det gäller och laget hoppas att de ska ta ytterligare ett kliv och visa vägen mot den hägrande SM-bucklan.

– Jag har sparat mig, säger Jönsson och skrattar.

Han har bara gjort en (!) poäng i slutspelet.

– Och det var inte så mycket att yvas över. Ett andraass?

Nu ska man inte bedöma Jönssonligans ledare enbart på att slaviskt studera poängligan. Jörgen Jönsson är en hockeyarbetare som jobbar stenhårt i varje byte.

– En mer osjälvisk spelare får man leta efter. Han gör ingenting för sin egen vinnings skull, utan allt för laget. Det är oerhört stort, säger Peter Nordström.

Som tillsammans med Jörgen Jönsson leder Jönssonligan – och är ryggraden i Färjestads BK.

Patrik Thornéus