Den osannolike matchvinnaren

Peter Ström: Jag är ju ingen målskytt direkt...

HOCKEY

KARLSTAD

Niklas Andersson, Tomi Kallio eller kanske Jonas Johnson skulle en människa - med vettet i behåll - tippat som matchhjälte.

Kallio sa Peter Ström, 28.

Och han fick rätt.

- Hade inte satt en krona på mig själv, men Tomi var tvärsäker. Jag trodde att han skojade, säger Peter Ström och skrattar.

Foto: Lasse Allard
65.38 Peter Ström gratuleras av kedjekompisen Alexander Steen efter att ha avgjort den första SM-finalen i sudden death.

Situationen är onekligen ovan för Frölundas arbetshäst. Han sitter på sin plats i omklädningsrummet - i centrum så klart - med ett leende som är bredare än Avenyn i Göteborg.

Tio minuter tidigare var han helt anonym.

- Jag gjorde mitt jobb och spelade bara i fem mot fem. I slutet av tredje blev jag bänkad, men fick chansen igen i förlängningen, säger Peter Ström.

Med ett leende, så klart.

Om det var ett genidrag av Conny Evensson vet ingen. Men han lät inte Peter Ström och Alexander Steen - som kamperade ihop - spela sista fem-sex minuterna under ordinarie matchtid.

Kallio trodde på Ström

- Hade inga större förhoppningar inför sudden, visste inte ens om jag skulle få spela. Men Kallio, som satt intill mig i omklädningsrummet, sa innan vi gick ut: "Grabben, jag tror på dig, du kommer att sätta den", säger Peter Ström och ler.

Vad trodde ni?

Hade man satsat pengar på Frölunda hade man ungefär haft 20 andra namn att välja på - före Peter Ström.

- Jag är ju inte den där målskytten precis, utan har min styrka i att jag orkar jobba. Kommer inte ens ihåg när jag var matchhjälte senast, säger Peter Ström.

Och fortsätter le.

Han fick komma in i förlängningen igen och" ja, det var en sådan dag. Thomas Rhodin slarvade, Frölunda-backen Jan-Axel Alavaara tog pucken och serverade en perfekt passning till Peter Ström.

Grym avslutning

Avslutningen var i absolut världsklass.

Ström väntade några hundradelar, siktade och lyfte pucken i krysset bakom en chanslös Sinuhe Wallinheimo.

- Äsch, fick en halvträff, tror jag. Vet inte riktigt hur det gick till. Men det var underbart att se pucken gå in, säger Peter Ström.

Den här gången skrattar han - med hela ansiktet.

- Jag vet inte vad som föll i mig, men jag fick en känsla av att det var Peters tur den här gången. Det kanske inte var logiskt, men jag visste bara, säger Tomi Kallio - slutspelets poängkung.

Får inga stora rubriker

Nej, trotjänaren Peter Ström är inte spelaren som får de stora rubrikerna. Han är ovärderlig för laget, men utanför omklädningsrummet är han nästan helt okänd.

I andra kvartsfinalen mot Modo blev 28-åringen ljumskskadad och fick vila i fyra matcher. Innan dess hade han 250 raka elitseriematcher i Frölundatröjan och det säger allt.

250!

- På sätt och vis var det bra att det hände. När jag stod vid sidan om och tittade på förstod jag hur jävla roligt ishockey var egentligen. Just nu är det helt underbart, säger Peter Ström.

Plötsligt ropar något på matchhjälten. Publiken väntar nämligen. Ett par hundra Frölundafans står kvar i arenan - en halvtimme efter slutsignalen - och vägrar lämna läktaren innan Peter Ström kommer ut och gör ett ärevarv.

Något förvånad går han ut på isen igen och blir hyllad.

Med ett leende på läpparna.

Givetvis.

Här är kamraternas omdöme om Frölundas okända arbetsmyra

Patrik Thornéus