”Vinna SM större än VM-guld”

Patrik Carnbäck kan avsluta sin karriär i kväll - som en vinnare

HOCKEY

GÖTEBORG

Patrik Carnbäck, 35, är veteranen som ska avsluta karriären med ett SM-guld i det Frölunda han tjänat sedan 1986.

Matchen i dag kan både bli den sista - och lyckligaste.

- Ja, jag skulle ranka ett SM-guld med Frölunda högre än mitt VM-guld från 1992. Så är det bara, säger han.

Foto: LASSE ALLARD
SM-GULD 2003? Patrik Carnbäck gör sin sista säsong - sedan är karriären över. Blir det seger i kväll i den fjärde SM-finalen mot Färjestad kan Carnbäck titulera sig svensk mästare. "jag skulle ranka ett SM-guld med Frölunda högre än mitt VM-guld från 1992", säger han.

Patrik Carnbäck är den där typiske göteborgaren som allt varit trogen sitt Frölunda hela karriären, förutom några korta proffsår i NHL (Montreal och Anaheim) och en säsong i tyska Köln.

Men i Sverige har klubbvalet alltid varit självklart.

- Det finns i blodet, säger han.

- Frölunda har funnits i hjärtat sedan barnsben då farsan tog med en till Scandinavium. Det har alltid varit Frölunda. Och är man uppväxt i en storstad och trivs är det svårt att flytta någon annanstans.

Men nu är det definitivt slut.

Hur SM-finalen än slutar.

- Ja, jag lägger av nu. Jag orkar inte mer. Det krävs så mycket för att hänga med och jag har inte den motivationen. Jag var tveksam redan innan den här säsongen, men när jag såg hur bra laget var så ville jag köra ett år till.

Det behöver han inte ångra i dag.

"Otroligt intresse"

Vad skulle ett SM-guld betyda för Frölunda?

- Enormt mycket. Det är bara att titta på vilket otroligt hockeyintresse det är i stan. Sedan det började gå utför för IFK Göteborg, har hockeyn tagit över. Och jag tror att det här bara är början. Frölunda kommer att vara ett topplag i flera år framåt. Det är bara att titta på alla unga spelare vi har, alla talanger som är på gång och hur organisationen ser ut.

Och du är allvarlig då du säger att ett SM-guld med Frölunda skulle vara större än ditt VM-guld i Prag 1992?

- Ja, utan tvekan. Ett VM är ett hopplock av spelare och pågår i två veckor. Det är ju inte alltid de bästa är med. I klubblaget är man tillsammans en hel säsong och med ett gemensamt mål. Därför skulle det kännas större för mig att ta ett SM-guld med Frölunda. Jag skulle hålla det högre, säger Carnbäck.

Kom från Bäcken

Det har gått 20 år sedan Patrik Carnbäck kom till Frölunda som 15-åring. Då hade han spelat i Bäcken som pojklagsspelare.

- Jag debuterade i a-laget då jag var 17 år. Då låg Frölunda i division 1, så det var lite lättare att ta en plats på den tiden.

Valde Europa före NHL

Hur mycket tjänade du de första säsongerna?

- Det var inte mycket. Vi yngre killar kanske hade en tusenlapp i månaden. De äldre jobbade och vi brukade ses på eftermiddagen och träna en timme tillsammans. Nu är allt helprofessionellt. Det är som natt och dag.

Något du ångrar?

- Ja, jag kanske skulle tagit chansen något år till i NHL. Men jag hade fått mindre istid sista säsongen i Anaheim och vi skulle få vårt första barn. Då fick jag ett kontraktsförslag från Köln och valde att flytta tillbaka till Europa.

Men efter en säsong i Tyskland blev det Frölunda igen.

"Skönt att sluta"

När Patrik Carnbäck tränade med Frölunda i går var han medveten om att det kan ha varit hans sista träning.

Och att matchen i dag kan vara han sista.

- Men det känns skönt att sluta. Visst kommer man att sakna tjatet i omklädningsrummet och den där spänningen man känner inför stora matcher.

Den spänningen är extra stor i dag.

Det kan bli den största i Patrik Carnbäcks långa hockeyliv.

Tala om värdig avslutning i så fall.

Har spelat 154 NHL-matcher

Mats Wennerholm