Uppläxade

Läraren Evensson sätter eleverna på plats: Det känns lite speciellt

HOCKEY

KARLSTAD

De har alla gått i Connys guldskola.

Nu är läraren i Frölunda på väg att sätta eleverna och polarna Håkan Loob, Bengt-Åke Gustafsson och Thomas Rundqvist i Färjestad på plats.

– Det är klart att det känns lite speciellt, jag har jobbat väldigt nära alla tre, säger läraren Conny Evensson.

Foto: micke sörensen
Thomas Rundqvist, Bengt-Åke Gustafsson och Håkan Loob har alla gått i Conny Evenssons skola. Men inför kvällens fjärde finalmatch mot Frölunda ser det mörkt ut för trion – det krävs seger för att hålla guldhoppet vid liv. ”Conny har blivit en mycket god vän genom åren”, säger Bengt-Åke Gustafsson.

Loob, Gustafsson och Rundqvist fanns alla med i guldlaget i VM 1991 under Evenssons ledning. Rundqvist har även vunnit två SM-guld i Färjestad med Evensson som coach, 1981 och 1986. 1981 fanns även Loob med i laget.

I dag har de alla nyckelroller i Färjestad:

Bengt-Åke, 45 – tränare.

Håkan, 42 – sportchef.

Thomas, 42 – marknadschef.

Alla har tagit del av Conny Evenssons idéer och värderingar.

”Gav oss drivkraften”

– Det var Conny som gav oss drivkraften, han visade oss vilken inställning man var tvungen att ha för att lyckas. Och det är inte bara vi som kommit fram ur Conny skola. Det har även ledare som Harald Lückner, Pelle Bäckman och Gunnar Johansson gjort, säger Håkan Loob.

Lidelsen för spelet, viljan att vinna och förmågan att kunna plocka ut det mesta ur varje spelare är ord som kommer upp gång på gång när man pratar med FBK-trion om Conny Evensson.

Och så de mörka ögonen, förstås.

– Men de vill Conny själv inte gärna kännas vid, säger Håkan Loob och skrattar. Men visst finns de där och när han plockade fram dem visste man att det var dags att kliva fram.

”Tog hand om oss”

Evensson var med om att värva Loob från Karlskrona, han hjälpte Gustafsson tillrätta när han flyttade från Bofors och var med om att plocka upp Rundqvist i A-truppen efter ett år i juniorlaget.

– Conny tog hand om oss nya. Man fick komma hem till honom och diskutera saker och ting när det behövdes, säger Bengt-Åke.

– Han har blivit en mycket god vän genom åren, säger Thomas.

”Hjärtat i Färjestad”

Men under SM-finalerna har vänskapsbanden tillfälligt lagts på is.

– Vi vet att Conny har Färjestad i sitt hjärta, men nu arbetar han för Frölunda.

Utmaningen i finalspelet är väl antagligen att bevisa att gammal är äldst.

Och att lura de tre lärjungarna på SM-guldet.

Han är bara en seger ifrån att göra det.

Evensson om sina 3 adepter – på och utanför isen

Patrick Kipler