”Det här slår ut allt”

Carnbäck fick sin efterlängtade fullträff - nu lägger hjälten av

1 av 2 | Foto: LASSE ALLARD
ETT GYLLENE AVSKED Sportbladet "klädde upp" Frölundas Patrik Carnbäck - i guld förstås. Ett bättre farväl från klubben som han älskar, in på bara skinnet, är förstås svårt att tänka sig. "Det här slår allt", säger "Carna".
HOCKEY

GÖTEBORG

12 044 personer i Scandinavium stod och hyllade veteranen Patrik Carnbäck, 35, efter SM-guldet.

Men nu är det slut.

En hjälte har gjort sitt.

- Nu slipper man bli hånad, säger han.

Klockan 23.53 - i den tredje förlängningsperioden - satte finländaren Tomi Kallio segerpucken bakom Färjestads målvakt Sinuhe Wallinheimo.

I samma stund var 38 års ökenvandring över för Frölunda.

Glädjescenerna var ofattbara.

Publiken skrek så att det kändes i trumhinnorna, spelarna hoppade av glädje och mitt i röran stod Patrik Carnbäck, rödögd och med ett ansikte förvridet av ett gigantiskt leende.

Men Mr Frölunda orkade inte jubla.

- Det var helt otroligt. Jag tänkte ett tag: "det spelar ingen roll vilket lag som avgör, bara något av lagen gör det". Jag var helt färdig, slut. Kände mig yr, säger Patrik Carnbäck.

Det var som om han inte riktigt förstod.

Först när publiken började skandera "Carnbäck, Carnbäck, Carnbäck" åkte han och tog SM-bucklan, höjde den mot skyarna och gled ner på knä till ett vrål som hördes ända ner till Avenyn.

Ja, i alla fall nästan.

- Jag vet inte riktigt vad jag tänkte. Det var bara en så underbar känsla att stå där och ta emot folkets hyllningar. Den här publiken har jag levt med så länge och äntligen fick man ge någonting stort tillbaka.

"Har varit med om allt"

Carnbäck vet vad han talar om.

- Efter 13 säsonger i A-laget har jag varit med om allt och oftast har man gått hem, efter varje säsong, och mått illa.

Hur menar du?

- Jag har spelat i ettan med Frölunda, i allsvenskan och förlorat och förlorat" Till slut började folket håna oss. "Laget som inte kan vinna", ungefär. Det var otroligt jobbigt. Det blev som en förbannelse.

"Carna" kan se tillbaka på en fantastisk karriär. Han har varit proffs i NHL (Montreal, Anaheim), spelat hockey i Tyskland och gjort 80 landskamper.

1992 tog han VM-guld.

- Det var roligt, men hamnar inte ens i närheten av den här segern i rangordning. Att ta SM-guld med Frölunda slår allt. Jag har barn, visst, men den här stunden kommer inte långt efter"

"Gjort mitt i branschen"

När 35-årige Patrik Carnbäck, strax efter midnatt, klev av isen i Scandinavium var det för sista gången som spelare på elitnivå. Han kastade delar av utrustningen till publiken - på vägen ut i omklädningsrummet - och i ögonen syntes bara glädje och lättnad.

Nu är det över.

- Japp, och det kommer att bli så jävla skönt att slippa tänka på alla träningar och resor. Var sak har sin tid och nu har jag gjort mitt i den här branschen, säger Patrik Carnbäck.

Har du ångest?

- Nej, absolut inte, inte just nu i alla fall. Men när festyran lagt sig kommer det nog att kännas tomt. Äsch, men jag är förberedd. Jag har vetat om det här så länge. Redan ifjol tänkte jag lägga av, men då kände jag att vi hade chansen"

- Och jag gjorde rätt!

I omklädningsrummet kommer familjen fram. Barnen Lisa, 7, och Nils, 5, ger pappa en kram och hustrun Cecilia tittar på och gläds över guldet hon med.

- Varför är det så här? undrar Nils och ryggar tillbaka när champagnekorkarna flyger i taket.

- Vi är bäst i Sverige, förklarar Patrik och tar ett stort halsbloss från sin cigarr.

- Men varför röker du? fortsätter Nils, minst lika undrande.

- Det får man göra när man tagit guld, svarar Patrik.

Nu får han tid över för familjen.

- Det ska bli skönt och jag gissar att de närmaste veckorna kommer jag att ha piskan på mig hemma i villan. Har knappt hunnit vara med mina nära och kära. Hockeyn har slukat allt tid.

Vad ska du göra nu?

- Städa, antar jag. Sedan ska jag putsa golfklubborna.

Men allvarligt, har du något jobb att se fram emot?

- Nej, inte alls. Jag vet inte ens vad jag vill syssla med i framtiden. Men jag har en treårig ekonomisk utbildning i botten. Den kanske man kan använda till någonting. Om den inte är för gammal?

Tränare?

- Nej, jag tror inte jag är den typen. Men gärna någonting annat som har med hockey att göra.

Nu ska skägget bort...

Han tar en klung champagne till, sitter ner och låter Sportbladet förvandla honom till en guldklimp.

Något alla i Göteborg säkert håller med om att han är.

- Och du, det ska bli så underbart att få bort det här skägget. Jag har inte ens fått krama min hustru de senaste veckorna. Hon tycker inte om det, säger Patrik och skrattar.

Natten var hans.

Och hela Göteborgs.

- Jag ska fira så länge jag orkar, säger Carnbäck och försvinner in i duschen.

För sista gången som elitseriespelare i ishockey.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM