Frölundas dröm: hockey på Ullevi

”Det vore kul att slå publikrekord i Sverige”

HOCKEY

GÖTEBORG

Sveriges största hockeypublik får inte plats i Scandinavium.

Västra Frölunda drömmer nu om att spela på Ullevi.

- Vi skulle kunna göra det till ett stor händelse, säger ordförande Mats Ahdrian.

Foto: Montage: PAUL WALLANDER
Frölunda undersöker nu möjligheterna att spela matcher på Ullevi. ”Det vore kul att ge alla som vill se Frölunda chansen att få en biljett”, säger ordföranden Mats Ahdrian.

Fram till 17 oktober 1971, när Frölunda för första gången spelade i Scandinavium, var nya Ullevi hemmaarena för laget.

Det svenska publikrekordet för ishockey finns kvar sedan den tiden.

23 192 betalande åskådare såg Frölunda besegra Djurgården med 3-2 8 november 1962 på Ullevi.

- Om vi gör det till ett stort event kan vi nog locka i närheten av den siffran, säger Mats Ahdrian.

- I årets slutspel hade vi kunnat sälja dubbelt upp mot de 12 000 vi kunde ta emot. Det skulle vara kul att kunna ge alla som vill se Frölunda chansen att få en biljett. Och extra kul vore att slå det gamla publikrekordet, medger Ahdrian.

Frölundaordföranden har pratat med arenabolaget GotEvents vd Bengt Gabrielii och evenemangsledaren Anders Albertsson om idén.

Pallar gräset?

- Jag vet inte om det handlar om kostnader för ett sådant arrangemang, men de verkar oroliga att gräsmattan skulle ta mycket stryk, säger Ahdrian.

På 1960-talet placerades rinken nära ena långsidan och mitt på planen placerades mobila läktare.

Ett alternativ kunde vara att spela en säsongspremiär på Ullevi.

- Eller en match mitt under vintern för att återuppleva stämningen hur det var förr. Laget kunde spela i de gamla tröjorna, säger Ahdrian. Då krockar vi inte heller med eventuella fotbollsmatcher.

Vill bli ledande

Idén att spela på Ullevi väcktes redan tidigt under årets slutspel när det åter stod klart att Frölunda skulle tvingas spela i Frölundaborg.

- Vår ambition är att bli en ledande klubb i Europa. Men lag som Köln och Zürich har arenor med en publikkapacitet på 17 000-18 000 åskådare. Om vi kan spela på Ullevi så är det ett inlägg i arenadiskussionen i Göteborg. I framtiden handlar det kanske om att bygga multiarenor, säger Ahdrian.

Formellt finns det inga större hinder att spela på Ullevi.

- Arenakraven för spel i elitserien säger inget om att det måste vara tak. Däremot att det måste finnas ett visst antal åskådarplatser. Troligen måste Frölunda ändå söka dispens. Men det tror jag inte blir något problem till en enstaka match som har till syfte att popularisera ishockeyn, säger Svenska ishockeyförbundets generalssekreterare Michael Englund.

Publikfester i ishockey - rekordet är på över 70 000 åskådare

Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM