Grattis, LHC - men skippa fantasierna

Klubbledningen är fortfarande småhandlare på marknaden

HOCKEY

Grattis Linköping!

Laget är tillbaka i elitserien och nu ska klubben - som gett hockeycirkusen ett ansikte - börja om.

Ett tips till LHC-ledningen är att skrota fantasierna.

Och börja leva i verkligheten.

Kort resumé från årets händelserika säsong:

Tränare hoppar av under en match och tas tillbaka, en lagkapten får sparken under säsongen och flyttar hem till Stockholm, fans (?) skriver hotbrev åt domarna, en tränare tröttnar och en sparkad tränare gör comeback, trassel med ekonomin, miljonbygget gör totalfiasko i serien"

Har jag glömt någonting?

Säkert.

Kunde vara en dokusåpa

Hade någon tv-kanal - typ TV3 eller Kanal 5 - monterat kameror i omklädningsrummet och på kansliet skulle det ha blivit en daglig dokusåpa, som fått hela Sverige att bänka sig framför tv-apparaterna.

Nu är laget tillbaka och jag tror det är bra för svensk ishockey. I staden Linköping - som saknar övrig elitidrott - finns intresset och pengarna att driva ett elitserielag.

Men klubben måste börja om från grunden.

De senaste veckorna har jag läst att finländare efter finländare skrivit på för Linköping, klubben jagar enligt uppgifter NHL-proffs och målet är SM-guld inom tre år - trots att laget inte säkrade elitserieplatsen förrän i går.

Frågan är om klubbledningen lärt sig av misstagen?

Jag vet inte.

Här är någonting att tänka på:

1) Ödmjukhet

Klubbdirektören Mike Helber, ordföranden Christer Mård och den övriga ledningen måste inse att de fortfarande är småhandlare på marknaden och att Linköping Hockey Club inte har annat än sporten gemensamt med Detroit Red Wings.

2) Organisation

Linköpings kansli - centrum i dokusåpan - måste förstärkas med kunnigt folk. Läste att klubben är på jakt efter en sportchef och det är absolut nödvändigt. Att Mike Helber sedan ringde Challe Berglund och erbjöd honom jobbet är nog ett bevis på att klubben fortfarande har hybris.

Titta på Timrå

3) Truppen

Det går inte att slänga ut miljoner utan tanke. Ta en titt på Timrå, Linköping! Där har sportchefen Kent Norberg med små medel format ett lag, som är uppbyggt med visionen "rätt man på rätt plats".

Tillsammans har spelarna i Timrå gjort under och LHC måste också få in lite hjärta i truppen.

Lyckas Linköping infria punkterna kan klubben ha en framtid i svensk hockey och om några år - när alla pusselbitar väl faller på plats - vara moget att slåss om SM-guld. Förutsättningarna finns, men mycket pengar och dyra värvningar behöver inte med automatik betyda framgång.

Linköping borde veta.

Pinsamt, Brynäs

Brynäs är klart för elitserien och åkte till Skellefteå - med ett b-betonat lag - och förnedrades med 2-11. Pinsamt! Vad hade hänt om Linköping samtidigt förlorat mot Rögle? Jag tycker att Svenska ishockeyförbundet borde stämma i bäcken.

Så här får det helt enkelt inte gå till.

Till sist:

LHC betyder Linköpings Hockey Club och jag hoppas att vi aldrig mer behöver behöver skriva Linköpings Hockey Clowner.