Finländsk stjärna klar för Frölunda

Förre NHL-backen Antti-Jussi Niemi flyttar snart till Göteborg

HOCKEY

Svenska mästarna Frölunda har länge jagat en ersättare till landslagsbacken Magnus Johansson.

Nu är arbetet avslutat.

Sportbladet kan avslöja att den finske landslagsmannen Antti-Jussi Niemi, 25, är klar för klubben.

Foto: TOR WENNSTRÖM/LEHTIKUVA
blickar västerut Här är Västra Frölundas senaste nyförvärv: Antti-Jussi Niemi. Finländaren har meriter från både NHL och landslaget. Nu är han tänkt som Magnus Johanssons ersättare.

Under slutspelet berättade Magnus Johansson att han skrivit på för schweiziska Lagnau.

Ett stort avbräck för Frölunda, givetvis. Johansson har under flera säsonger varit en av klubbens bästa spelare och är dessutom bosatt i landslaget.

Frölunda letar i NHL

Klubben har pratat med NHL-proffsen Kenny Jönsson, New York Islanders, och Calle Johansson, Washington, men än så länge har inte kontakterna gett resultat. Båda två spelar Stanley Cup och har bett klubbarna, som visat intresse, att avvakta tills säsongen är över. Det är inte ens klart att någon av dem flyttar hem nästa säsong.

I stället blir Magnus Johanssons ersättare 25-årige finländaren Antti-Jussi Niemi, som den den här säsongen spelat för Jokerit i finska ligan.

Antti-Jussi Niemi har gjort 40 A-landskamper och spelade i landslaget så sent som under Sweden Hockey Games i februari.

Spelade i Anaheim

Niemi har även varit proffs i Anaheim Mighty Ducks. Totalt gjorde han 29 matcher på två säsonger för NHL-klubben. Största tiden tillbringade han i dock farmarlaget Cincinnatti och till slut tröttnade han och flyttade hem till Finland i fjol.

Efter påskhelgen har Frölunda lovat att presentera sitt backförvärv.

Mer Frölunda:

Målvakten Henrik Lundqvist har skrivit nytt kontrakt och Fredrik Norrena står under avtal. Det mesta tyder dock på att finländaren lämnar klubben - trots att klubbledningen sagt att den inte är främmande för att köra med två landslagsmålvakter. Norrena vill helst till NHL-laget Tampa.

Jens Karlsson ska nästa vecka besöka finska mästarlaget Tappara. Även TPS Åbo har visat intresse för Frölundas tuffing.

Patrik Thornéus