I väntan på drömspelarna

Patrik Thornéus: Elitserien behöver stjärnorna från NHL

HOCKEY

Okej, namn som Mika Strömberg, Tommy Westlund och Jussi Tarvainen känns intressanta.

Men elitserien hoppas.

Ja, hela Sverige hoppas.

På spelare som Patric Kjellberg, Magnus Arvedson, Per Svartvadet, Calle Johansson och Peter ”Foppa” Forsberg.

Silly season har – som vanligt – varit ryktenas tid. Spelare har bytt klubbar, klubbar har bytt spelare, spelare har flyttat utomlands och spelare har flyttat till elitserien. Agenter har krängt spelare och spelare har krängt sig själva, vissa klubbar är nöjda medan andra fortfarande är på jakt efter nyförvärv.

De rika blir rikare...

Nu börjar del ett av silly season lida mot sitt slut och man kan redan konstatera ett par saker:

Rika och fattiga

Färjestad, Frölunda och HV 71 tillhör elitseriens tungviktare. Klubbarna kan behålla de spelare de vill ha och köpa vad de vill ha. Ungefär. Skillnaden – den ekonomiska – mellan toppen och botten växer.

Linköping har lyckats

Miljonerna rullar i Linköping och nyförvärven ser – i alla fall på papperet – intressanta ut. Jussi Tarvainen och Mikko Peltola är klasspelare. Men det behöver å andra sidan inte betyda någonting. Det vet ju LHC själva, om inte annat.

Södertälje bantar

De senaste åren har SSK spenderat mycket pengar, men framgångarna uteblivit. Nu har klubben hållit hårdare i plånboken. Men stommen finns kvar.

Modo mörkar?

Laget ser tunt ut och frågan är om sportchefen Bengt Hedin vet mer än han vill säga? Låt oss gissa att han hoppas på en eller ett par NHL-spelare till nästa säsong.

Nu börjar del två av silly season och den kommer att bli oerhört mycket mer spännande än den desperata – och i vissa fall fåniga – spelarjakten direkt efter säsongen.

Foppa skulle vara jackpot

Den här delen handlar om NHL-spelare. Vilka kommer hem, vilka inte? Tommy Westlund har flyttat till Leksand, men det finns fler namn som kan bli aktuella. Enligt uppgifter har Modo redan gjort klart med Andreas Salomonsson och Per Svartvadet och det finns en kille – i en lyxvilla i Örnsköldsvik – som funderar på sin hockeyframtid just nu. Han heter Peter Forsberg och är världens bäste ishockeyspelare.

Och han har inte bestämt sig.

Hur konstigt det än låter så hoppas varje klubb, varje hockeyledare och varje spelare i Sverige att Foppa väljer att förstärka Modo. Vilket lyft det skulle vara för elitserien. Hur mycket publik skulle inte trängas i biljettköerna för att se Modo spela i Globen, i Luleå, i Timrå??

Elitserien skulle slå publikrekord.

Och även om inte Foppa kommer hem så finns det namn som Magnus Arvedson, Calle Johansson, Patric Kjellberg och Mikael Renberg att hoppas på. Listan kan göras lång, men trenden är tydlig.

Svenska NHL-spelare vill hem.

Istället för att prata om suspekta ligor i Mellaneuropa vill det avsluta sina karriärer i Sverige och elitserien.

Det tackar vi för.

Läget i Elitserielagen just nu - lag för lag

Slut på hockeysäsongen? Inte alls.

Landets elitklubbar rustar för fullt för n ä s t a säsong. Ja, de flesta klubbar är faktiskt nästan redan klara med arbetet med att bygga upp slagkraftiga trupper inför nedsläpp i september och det återstår bara små justeringar innan det tuffa arbetet utanför isen är klart.

Vilka har kommit? Vilka har gått? Och vilka är på väg in?

Sportbladet ger dig här läget i just ditt lag just nu.

Sammanställning: Patrik Thornéus/PeO Larsson