Rehnberg, 25, tvingas sluta med hockey

Hjärnskada stoppar Brynäsbacken: Sargen måste bytas ut

HOCKEY

Brynässtjärnan Henrik Rehnbergs hockeykarriär är över.

Alla smällar mot sargen har gjort att nervsystemet i hjärnan är nedsatt.

- Sargen måste bytas ut. Det är som att bli tacklad mot betong, säger Henrik Rehnberg, 25.

Foto: PERNILLA WAHLMAN
Slutar i förtid Henrik Rehnberg, mitten, har gjort sitt i hockeyrinken. Här leds han av banan efter blivit tacklad mot Djurgården.

Två tacklingar i vintras blev ödesdigra för Henrik Rehnberg. Först fick han en tryckare mot Djurgården i december. När han sedan friskförklarades åkte han på en hård tackling mot Hammarby i kvalserien på Hovet.

Båda gångerna trycktes huvudet mot sargen med våldsam kraft.

Huvudvärk

- Det var tio veckor sedan den sista tacklingen. Jag har fortfarande huvudvärk och blicken hänger inte med ordentligt. Tre läkare har undersökt mig och alla har kommit fram till samma sak - karriären är över, säger Henrik Rehnberg.

Rehnberg är bara en i mängden av spelare som tvingats sluta på grund av skador de senaste åren. Totalt har nio spelare slutat ofrivilligt under 2003, enligt Sportbladets undersökning.

Ett skäl till många av de svåra skadorna är den nya sargen och plexiglaset som blivit allt vanligare i elitseriearenorna.

Det är mycket hårdare än det gamla som flexade lite vid tacklingar. Anledningen till att många elitserieklubbar bytt sarg och plexi är att det gamla plexit blev smutsigt och kletigt snabbt av puckarna.

Sikten för publiken förvärrades.

- Det är som att tacklas mot betong, säger Henrik Rehnberg.

Brynäsläkaren Mats Liljedahl är med i hockeyläkarnas intresseorganisation.

- Vi har påpekat problemet till hockeyligan. Men vi har inte fått gehör. Undrar hur många som ska skadas innan det händer nåot, säger Mats Liljedahl.

Inga förändringar

Hockeyligans Hans Nyberg känner till problemet. Han håller med om att många av skadorna förvärrats av den nya typen av sarg.

- Vi ska titta på problemet närmare. I dagsläget har vi dock inte planer på att förändra reglerna för sarg och plexi, säger Hans Nyberg.

Det är alltså viktigare att publiken ser bra genom plexit än att spelare slipper karriärsavgörande skador?

- Nej. Men problemet är nytt och jag lovar att vi ska titta på situationen, säger Hans Nyberg.

Tomas Ros