Jag trodde dårskapen tagit slut...

HOCKEY

Tänk er Percy Nilsson hångla med Mats Lusth, Daniel Rydmark spela korkad blondin och Juha Riihijärvi bilda pakt med Linköping.

När man trodde dårskapet hade ebbat ut tar Malmö Red Hawks klivit in i såpavärlden.

Jag skäms - å idrottens vägnar.

Okej, jag ska erkänna: jag tittar gärna på dokusåpor och kommer garanterat att bänka mig framför tv:n när Nilsson, Rydmark och resten av Mif-gänget gör debut.

Det blir säkert roligt.

Och fräckt.

Kort sagt: det luktar redan succé. Dum-tv lockar folk och handlar serien dessutom om ett seriöst (?) ishockeylag i Sveriges högsta serie lär hundratusentals människor sätta sig tillrätta varje onsdag för att följa Mif i elitserien.

Med andra ord borde allt vara frid och fröjd.

Men så enkelt är det inte. Idrott är en viktig del av samhället och klubbarna gör allt för att de ska ses som seriösa företag - precis som Volvo, Saab och Ericsson - och vill också bli behandlade som sådana. Sedan, i jakten på sponsorer och supportrar, tar Mif Red Hawks steget fullt ut och hakar på trenden som råder i Sverige. Dokusåpor.

Pengar luktar inte - och förhoppningsvis inte nya fans heller - men någonstans måste även en idrottsklubb dra gränsen för vad som är lämpligt i kampen om marknadsandelar. Tror aldrig att Ingvar Kamprad skulle släppa in tv i Ikeas styrelserum, till exempel.

Även om det säkert också skulle bli en tittar-succé och på kort sikt vara bra för varumärket.

För Lars-Tommy gick gränsen vid att bli filmade på bänken. Förbundskaptenerna ansåg att de inte kunde sköta sitt jobb när de hade kameror att ta hänsyn till.

Hur är det med Mif-tränaren Stephan Lundh? Vill han att en råskällning i paus - vid ställningen 0-5 - ska ses och höras av folk utanför omklädningsrummet? Tycker Hannula, Rydmark och Hadelöv att det är kul att bli filmade i tid och otid?

Är detta verklign bra för Mif?

Är det verkligen bra för laget?

Blotta misstanken att såpan kan inverka på det idrottsliga borde få Mif-ledningen att backa, riva kontraktet och använda sig av skräpet där bak.

Och vad säger supportrarna efter den tredje raka hemmaförlusten?

Mif-ledningen har konsulterat spelarna, som godkänt allt - även om många som jag pratat med är tveksamma. Rädslan att spektaklet ska inverka på spelet finns där och garanterat finns det individer i laget som inte kommer att trivas med kamerorna.

Okej, jag tror vi slipper se Percy Nilsson i förförarrollen, Rydmark som bystig blondin och Riihijärvi vara otrogen med någon annan klubb, men ändå.

Idrotten är - och bör vara - seriös.

I vintras liknade jag cirkusen i Linköping vid en dokusåpa, men jag trodde aldrig att tv-formen skulle bli verklighet i en seriös idrottsklubb.

Men då hade jag glömt bort Percy Nilsson. Förlåt mig.

ishockey