Dokusåpan Malmö

Percy Nilsson leder sitt Mif Redhawks in i tv-rutan

1 av 2 | Foto: lasse allard
hockey bakom kulisserna TV4 kommer i höst att börja sända en dokusåpa om Mif Redhawks, och tittarna ska få ta del av allt som rör laget, såväl under matcher som i omklädningsrummet och i styrlsemöten.
HOCKEY

Mif Redhawks blir dokusåpa.

Med start i september ska TV 4 visa serien "Mif" en gång i veckan.

Ordföranden Percy Nilsson och spelarna i laget kommer att stå i centrum.

- Det här är ett sätt att marknadsföra klubben. Samtidigt vill vi visa vad som händer bakom kulisserna under en elitseriesäsong, säger Percy Nilsson till Sportbladet.

Redan i februari började Mif Red Hawks skissa på möjligheten att göra en tv-show om klubben och nu är allting klart. Förberedelserna är i full gång och i september - just innan elitseriestarten - ska första avsnittet sändas. Varje onsdag, klockan 21.30, i TV 4 Plus visas programmet och repriseras i moderkanalen TV 4 dagen efter.

- Vi satt och spånade på ett sätt att föra fram Mif i rampljuset och då kom vi på att tv är det bästa sättet. Jag tog personligen kontakt med ISPR och senare med Basic Sport (produktionsbolaget) och föreslog att vi skulle göra en dokusåpa om klubben, säger Malmö Redhawks vd Sven-Åke Wikers.

"En realityshow"

Och fortsätter:

- Egentligen handlar det om en realityshow. Dokusåpa är fel ord, tycker jag, eftersom det här är ett idrottslag, som tävlar i en seriös serie och som måste prestera. Serien liknar mer Fame Factory än Big Brother.

25 halvtimmesprogram är inplanerade - till att börja med.

- Givetvis ser vi att det blir fler avsnitt, men det beror ju lite på hur allt tas emot av tittarna. Roligt ska det i alla fall bli och vi ser fram emot premiären, säger Wikers.

Varken Sven-Åke Wikers eller Percy Nilsson hymlar om att idén kom till för att marknadsföra klubben och i slutändan locka fler supportrar.

- Och vi satsar inte bara på Sverige. Tanken är att vi ska få ut den här såpan även i Danmark. Där finns det ett stort hockeyintresse och förhoppningen är att danskarna i framtiden ska ta tåget till Malmö, säger Percy Nilsson.

Sven-Åke Wikers fortsätter:

- Vi förhandlar just nu med dansk tv, men ingenting är påskrivet. Inte än.

Serien ska handlar om Mif som lag - från vaktmästarna i arenan till tränarna, spelarna och folket i styrelserummet.

- Givetvis kommer mycket att kretsa kring Percy. Han är en stor lysande kraft i klubben och en kille som gör sig i sådana här sammanhang, säger Sven-Åke Wikers.

- Sedan vill vi visa hur en idrottsklubb fungerar, var och hur besluten fattas, hur ungomslagen fungerar" Ja, det finns massor att ta av. Sedan har vi ju Mif i elitserien och det är stommen i handlingen.

Vad säger spelarna?

- Givetvis kommer det att vara ovant för dom i början, men efter några dagar glömmer dom kamerorna och allt återgår till det normala.

Får tittarna följa med in i omklädningsrummet under matcherna?

- Ja, det är nog inte omöjligt. Vi vill visa allt som händer i klubben och där ingår även matcherna.

VM-spelaren Mika Hannula och övriga i laget informerades om dokusåpan för ett par veckor sedan.

- Först trodde jag det var ett skämt, men det var det inte, säger han.

"Det är väl okej"

Vad tycker ni?

- Det är väl okej så länge kamerorna inte blir för närgångna. Ibland måste vi få vara i fred. Det här får absolut inte gå ut över det idrottsliga.

I september är det bara att bänka sig framför tv-apparaterna. Byggherren Percy Nilsson skriver historia igen och tanken är att Mif ska lyfta i status.

- Det här är den första idrottssåpan i världen, säger han.

Här är Mif:s konkurrenter

Patrik Thornéus