”Finns en risk att det sprids smittoämnen”

Malmö IF tvingades sanera omklädningsrummen efter svinkoppssmittan

HOCKEY

Tjugo svettiga män med äckliga träningskläder i ett litet rum.

Mif RedHawks fick sanera sina omklädningsrum efter en svinkoppssmitta.

- Hygienen är jätteviktig på sådana ställen, säger smittskyddsläkaren Yvonne Camaroni.

I förrgår stängdes Mif:s omklädningsrum efter att 60 procent av spelarna drabbats av svinkoppor. Men idrotts- lag ute i landet verkar inte behöva oroa sig.

- Det finns en risk att smittoämen börjar spridas i omklädningsrum, men den är liten. Om någon fått en infektion gäller det att rengöra extra noga för att hindra spridning, säger Camaroni på Stockholms landstings smittskyddsenhet.

Hur skyddar man sig bäst?

- Alla ska ha en egen tvål och egen handduk. Undvik att sätta dig ner på toalettstolen. Sitt inte någonstans naken utan eget underlag, säger hon.

Störst risk är det för streptokocker och stafylokocker, hudbakterier som kan ge infektioner och bölder. Det finns också en risk för allergiska reaktioner, till exempel astmaliknande andningsproblem.

- Heltäckningsmattor i omklädningsrum borde tas bort. De är mycket svåra att hålla rena. Mikroskopiska insekter kan stanna kvar och orsaka allergiska reaktioner, säger Camaroni.

Numera är det ovanligt att smittor sprids genom omklädningsrum. Hygienen har förbättrats betydligt de senaste åren.

"Katastrofalt på 80-talet"

- På 80-talet var en del omklädningsrum katastrofalt dåliga. I Ryssland kunde det vara stampat jordgolv, kallvatten, gråsuggor och fuktiga mattor på varandra, säger Anders Weiderstål, ishockeylandslagets materialförvaltare.

- I början av 80-talet var jag med juniorlandslaget i Polen. Där var toaletten ett hål i golvet och sibyllapapper på väggen användes som toapapper. Vi fick jaga råttor i omklädningsrummen. Det var otäckt, säger han.

I dag har elitklubbarna heltidsanställd personal som tar hand om de gemensamma utrymmena.

- Det här är våra arbetsplatser, så det ska vara tiptop. Vi har aldrig några sanitära problem numera, allt är fräscht, säger ishockeytränaren Conny Evensson.

Det här är de värsta smitthärdarna:

Jill Sjölund