Brynäs iskalla - Frölunda hetast

Gävlelaget tippas i botten igen: Hoppas på Timråeffekt

HOCKEY

ENKÖPING

Budget-Brynäs tippas som ett bottengäng.

Det gör inte ingenting, tycker Brynässpelaren Niklas Anger.

- Bättre att vi kan överraska och slå från underläge. Vi hoppas få en Timråeffekt, säger Anger.

Foto: MATS STRAND
KNOCKADE - REDAN Linköpings Christoffer Norgren ger Brynäs Nicklas Danielsson en snyting. Och Brynäs kan få svårt att resa sig i år. Just nu är Gävlelaget sist i Sportbladets rankning över de 12 elitserieklubbarna.

För alla Brynäs-fans var förra säsongen en mardrömsupplevelse. Laget var i stort sett på kvalserieplats hela säsongen och tvingades att kvala sig kvar i högsta serien.

Ny, hård dom...

Nu är det en ny säsong.

Men experternas dom är hård och beslutsam - Brynäs är inte bättre säsongen 2003-04.

I går mötte Brynäs Linköping i Enköping.

Det går inte att dra några växlar på 4-3-segern.

...inget topplag

En sak är dock säker - Brynäs blir inget topplag och SM-guldet hamnar inte i Gävle i vår.

- Nej, vi är kanske inte den största SM-favoriten. Men det är en helt annan känsla i laget nu jämfört med ett år sedan. Då vann vi allt på försäsongen och experterna hyllade oss. Nu tror jag att vi kan få en uppåtgående formkurva hela säsongen, säger Anger.

Han blev målskytt i går. Hans formation med spelskicklige Tommi Miettinen och tuffe Jonas Soling var en av isens bästa.

Ska Brynäs lyckas måste Anger, Ove Molin och de andra namnkunniga i laget kliva fram och bli ett par klasser bättre än i fjol.

Ett annat problem för Brynäs är ekonomin. I senvåras redovisade de ett minus på tre miljoner kronor. Underskottet bär de med sig in i den här säsongen. Detta innebär att nyförvärv är en ekonomisk omöjlighet. De måste visa plussiffror i vår annars får de ingen elitlicens och blir degraderade.

- Visst är det så. Men vi kör för budget-stil. Och se på Timrå i fjol. Vi får väl hoppa på att få en Timrå-effekt, säger Niklas Anger.

Tränaren Gunnar Persson blir inte alltför nedstämd när han hör att Sportbladet rankar Brynäs som tolva och sist i elitserien.

Hoppas inte på tipsen

- Många tippar hos därnere. Vi i Brynäs vägrar ju att tro att vi är så dåliga. Men om många experterna utifrån är av samma åsikt är det lite allvarligt. Man får väl hoppas att tipsen inte går in, säger Gunnar Persson.

Linköping då?

Laget är bättre än i fjol. De finländska värvningar är av god klass. LHC kommer att spela fysiskt i år. I fjol försökte de att göra så över hela banan, men orkade inte i 60 minuter.

SM-guld - nej.

Kvalserien - nej.

Sportbladet rankar: så heta är de tolv elitserielagen

Längre ned på sidan: Så heta är de tolv elitserielagen

Tomas Ros