Här är 12 fördömda spelare

Kapanen föredrar Timrå framför finska landslaget

HOCKEY

En sliten klyscha säger att en ishockeymålvakt betyder mer än halva laget.

Timrås Kimmo Kapanen, 29, betyder förmodligen mer än så.

- Det kanske är bra att man får höga förväntningar på sig för att prestera bättre, säger han.

Foto: ANDERS DEROS
TIMRÅS RÄDDARE Kimmo Kapanen var en bidragande orsak till att det gick så bra för Timrå i fjol. I år måste han lyckas igen.

I fjol stod Kapanen i nästan samliga Timrås matcher. Det lär inte bli färre i år. Rutinerade Fredrik Andersson har slutat - och Kapanens vikarier i år blir oprövade Mathias Fagerström, 19, och Mattias Öhling, 20.

Det vilar en stor press på Kimmo Kapanens axelskydd när Timrå ska försvara fjolårets tredje plats i serien och semifinalplats.

Tack för förtroendet

- Jag kan bara tacka Lill-Kenta (tränare Kent Johansson) för att han satsade på mig i alla matcher i fjol. Det ger trygghet även när man spelat dåligt.

Kapanen, som är känd för sin stabilitet och trygghet, har lättare att finna svagheter än styrkor i sitt spel.

- Jag är inte så vig. Men det har väl med åldern att göra, skrattar han.

Nobbar landslaget?

Timrås sista utpost har spelat 12 A-landskamper för Finland och var med i Sweden Hockey Games i fjol. Men för tillfället är han tveksam till fortsatt spel i landslaget.

- Den enda tid för specialträning som finns är vid landslagsuppehållen. Då känns det viktigare att jag satsar på Timrå och på att bli en bättre målvakt. Dessutom har familjen just fått sitt tredje barn.

Sedan han kom till klubben 2001 har lagets defensiv hållit hög klass, och nyligen skrev han på ett treårskontrakt som sträcker sig till 2006.

- Jag och min familj trivs utmärkt. Men jag har en dröm att återvända till moderklubben Kalpa Kuopio innan jag slutar spela.

Varför har Finland så mycket lättare än Sverige att få fram bra målvakter?

- I Finland har 15-åringarna egna målvaktstränare, medan man i Sverige inte ens har en heltidsanställd specialtränare i A-laget. Finska klubbar har inte råd att köpa målvakter - därför satsar man på utbildning.

Kapanen gör i dag sin första träning på två veckor efter en efterhängsen förkylning.

- Tränar jag inte i morgon (läs i dag) kan det bli problem att spela på torsdag.

Men så länge det bara handlar om en förkylning är supportrarna lugna.

Pierre Matteoni