Percy - en självklar stjärna i nya såpan

HOCKEY

Han går omkring som en gammaldags brukspatron på golfbanan med sina undersåtar, ishockeyspelarna.

De skrattar nervöst åt hans skämt.

Vi får aldrig veta hur rundan slutar, men man anar att de unga lirarna nog ser till att putta lite halvtaskigt, så att chefen Percy Nilsson alltid får vinna.

Foto: TV 4
"Är ni redo?", frågar Percy Nilsson - och släpper pucken i inledningen av programmet.

Han är den självklara stjärnan i "Redhawks - Percys pågar", dokusåpan om ett ishockeylag i elitserien, som startar i TV 4 plus i kväll (med repris i moderkanalen på torsdagar).

Medan Bert Karlsson med "Fame Factory" har fått TV 3 att betala både hans jakt på och lansering av nya artister, så handlar det för Percy Nilsson nog om en blandning av PR-kampanj och egotripp.

Percy: Tjejerna vill se naket

Han säger i första avsnittet att det är bra att alla tjejer framför tv:n får se hockeyspelarna utan utrustning. Lite nakna i duschen. Sedan kommer de säkert och köper biljetter till matcherna också.

Och det är uppenbart hur den fåfänga Percy Nilsson trivs i rollen som stjärna i en dokusåpa.

Han sågar hänsynslöst gamla tränare. Dömer ut Norrland och säger att "Sverige slutar vid Uppsala". Han liksom dras till konflikter och tycker det är väldigt roligt att driva "köpelaget" som hela Sverige hatar.

Bortsett från Percy Nilssons kraftfulla utstrålning, undrar nog många varför man gör en dokusåpa om just Mif Redhawks. Ett lag med få profiler, som tippas kriga i botten av elitserien och som inte har någon bred nationell eller folklig förankring, som Brynäs eller Leksand.

Tänker man efter lite grann, är dock Malmö snarare det självklara valet. Precis som Linköping skulle ha varit det i fjol, med alla sina skandaler.

Dokusåpor handlar ju nästan alltid om de konflikter som uppstår mellan människor som kämpar om att vinna något.

Hoppas det går illa, tittare

Personligen är jag mer fotbolls- än ishockeykille och har inga känslor för eller emot Malmö.

Tycker därför att ett vinnande lag vore stentrist att följa. Ett förlorande lag är betydligt mer intressant.

Tränarnas roll ifrågasätts. Spelare petas. Deras liv med med familjen, flickvänner, på krogen, allt blir så mycket svårare för stjärnorna i ett lag som sladdar i tabellen. Så om tv-fotograferna verkligen släpps in även i motgångens stunder, blir detta - ironiskt nog - en riktigt bra dokusåpa, ju sämre det går för Mif Redhawks.

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM