Tolv tränare mot väggen

Det är deras jobb att tänka positivt – men de lurar ingen med sina floskler

HOCKEY

Försäsongen är slut

I kväll smäller det igen.

Elitserien i ishockey har smygpremiär med mötet Djurgården–Linköping i Globen. Och i morgon kastar sig de andra tio lagen in i hetluften.

Sportbladets Patrik Thornéus har ställt de tolv tränarna mot väggen.

Han har pressat, tjatat och trugat – allt för att få tränarna att erkänna att deras lag har brister eller att deras taktik inte håller.

Ingen håller med.

Malmös Stephan Lundh tror till exempel att dokusåpan kommer att ha en positiv påverkan på laget.

Gunnar Persson lovar att Brynäs inte kommer att uppträda så mesigt som under de senaste säsongerna.

Och Södertälje kommer inte alls att vara lika uddlösa framåt, lover Anders Eldebrink.

Längre ned på sidan är påståendena som elittränarna försökt förklara bort.

Att prata med en tränarna inför en premiär är ungefär som att sätta sig framför en troende muslim och påstå att Allah inte existerar.

Det fungerar inte.

Alla tror nämligen på sitt eget lag.

Conny Evensson tror på Frölunda, Niklas Wikegård på Djurgården, Stephan Lundh på Malmö och?

Tills nu lever allas drömmar.

Men i kväll och i morgon kommer det brutala uppvaknandet för många av elitserietränarna.

För de troende.

Det kan handla om att målvaktsspelet är för svagt och försvaret för virrigt, spelarna för dåliga och utvisningarna för många. Omgång ett kan alla säkert hitta förklaringar och bortförklaringar, men en premiär ger ändå en fingervisning om säsongen.

Snart kan de sluta tro

Jag satte mig ner och ringde runt till samtliga elitserietränare och försökte påpeka fel och brister i just deras lag.

Det gick inget vidare.

Med en dåres envishet försökte de övertyga mig om att det inte var så – att mina påståenden bara var tagna ur luften och dessa inte alls hade med verkligheten att göra.

Som sagt, redan i veckan kan många sluta tro.

Jag vet, det är en tränares jobb att hela tiden tänka positivt, men någonstans måste man ändå beundra dessa herrar som sitter på sina kammare och år efter år drar en massa floskler: ”visst, i fjol var det så, men inte i år”, ”strukturen i laget ser mycket bättre ut i år”, ”försäsongen har visat att det inte blir så”?

Och så håller de på.

Vem vill de lura?

Men alla övertygar inte i sina predikningar. Malmös tränare Stephan Lundh till exempel håller sitt lag som guldfavorit och det är väl ett lika troligt som att fastemånaden Ramadan skulle infalla i juli, eller som att det finns tvättider när man akut har slut på rena kläder.

Egentligen förstår jag inte vem tränarna försöker lura. Spelarna? Hm, jag hoppas verkligen inte det, för i många fall skulle det vara som att idiotförklara sina undersåtar. Fansen? Nja, kanske. Sig själva? Ja, det är nog den troligaste förklaringen. Det är få tränare förunnat att som Frölundas Conny Evensson och Färjestads Bengt-Åke Gustafsson kunna säga SM-guld med trovärdighet i rösten.

Andra kan bara hoppas och drömma ett tag.

Tills premiären.

Äsch, jag kanske har fel. Kanske är det bara ett spel som alla har lärt sig och som är svår att komma ur – ett spel som ska lura journalister och alla som läser oss.

Kanske ska det bara vara så.

Kanske vill alla bara skämta.

Osmart dela upp premiären

Hur som helst börjar allvaret i kväll. Elitserien tjuvstartar med matchen Djurgården–Linköping i Globen. Intressant möte, men seriemakarna borde åtminstone hålla ihop den första omgången. Som det är nu blir det varken hackat eller malet.

Är det det den stora raketen man fyrar av i kväll, eller är det i morgon när resten av matcherna spelas som serien egentligen börjar?

Rent medialt är det rent självmord att splittra premiären. Festen kommer av sig. Istället för att få fokus på fem matcher och tio lag i morgon kommer alla blickar att riktas mot Globen i kväll.

Och två lag.

Enkäterna här intill ska Sportbladet damma av till jul och ställa tränarna mot väggen.

Lovar att många tränare inte tror längre.

Till sist: Årets klipp i elitserien är redan korad: ”Årets hockeyfrilla 2003”, i Sportbladets nätomröstning, blev HV 71:s Daniel Ljungkvists.

Grattis, en sax kommer på posten.

Patrik Thornéus