Finske Fredrik Norrena briljant i debuten för Linköping

”Det är så oerhört skönt att få börja så här”

HOCKEY

Redan innan SM-guldet var klart visste Fredrik Norrena, 29, att hans dagar i Frölunda var räknade.

I stället blev det Linköping.

Och en succéartad debut i klubben.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Fredrik Norrena stoppade allt i Globen.

Inför förra säsongen kom Fredrik Norrena till Göteborg. Han kom dit som finsk VM-spelare och solklar förstemålvakt i Frölunda.

Historien kan ni vid det här laget.

Talangen Henrik Lundqvist visade sig vara minst lika bra och tränaren Conny Evensson valde att låta honom och Fredrik Norrena dela på ansvaret under säsongen.

Hotade lämna klubben

När guldet var klart och champagnekorkarna knappt hunnit landa på Götaplatsen visste Norrena redan vem som skulle få ansvaret den här säsongen. Henrik Lundqvist krävde nämligen att få bli förstemålvakt. Annars hotade han att lämna klubben.

- Tycker inte man kan ställa sådana ultimatum, men Conny Evensson var väldigt ärlig mot mig och sa som det var - att han skulle satsa på Henrik i fortsättningen, säger Fredrik Norrena till Sportbladet.

Och fortsätter:

- Någonstans kunde jag ändå förstå hur klubben resonerade. Henrik var göteborgare, publikfavorit och ett stort framtidsnamn. Jag kunde spela bra ishockey, men hade svårt att uppfylla de andra bitarna.

Under sommaren funderade Fredrik Norrena över sin situation. Han hade ett år på kontraktet, men ville till en klubb där han fick spela. Ett par finska klubbar fanns med i bilden.

- Men jag ville avvakta ett erbjudande från NHL. Det hade inte känts rätt att skriva på för en klubb i maj och sedan bryta kontraktet.

Men Tampa Bay ringde aldrig och han var förpassad till bänken i Frölunda när Linköping hörde av sig.

- Och sedan gick det oerhört snabbt. Jag kom till klubben för knappt fyra veckor sedan och nu står jag här, säger Fredrik Norrena.

Som matchhjälte, kunde han lagt till.

Det blir en finsk vinter

Norrena gjorde succé i sin elitseriedebut för LHC och höll nollan.

- Så oerhört skönt att få börja så här. Tyvärr är ishockey rätt tråkigt på ett sätt. Det är 49 omgångar kvar och vem kommer ihåg den här matchen om fortsättningen inte blir lika bra, säger Fredrik Norrena.

Han briljerade hela matchen, men 29-åringen vågade inte ta ut någonting i förskott.

- Aldrig, då brukar det gå åt skogen, säger Norrena.

Tillsammans med Välivaara, Tarvainen, Tirkkonen och Peltola - de fyra andra finska nyförvärven - gav han en fingervisning om att det blir en blå-vit vinter i Linköping.

En finsk vinter.

Så bra var finländarna i Linköping