Evensson skiter i vad som står på tröjorna

- Frölundas styrka

HOCKEY

MALMÖ

De tre stora frågorna innan elitseriepremiären var om Frölunda var bra nog att försvara sitt guld, om Färjestad var beredd att ta upp kampen och om Malmös blondin Daniel Rydmark var en perfekt såpaskådis.

Svaret är ett rungande ja.

På alla tre frågorna.

Linköping chockade Djurgården, Södertälje vann överraskande mot Modo och Timrå slog förvånansvärt enkelt Leksand.

I en premiäromgång kan allt hända.

Nästan.

Frölunda och Färjestad går inte att överraska. Speciellt svenska mästarna imponerade. Efter 20 sekunder mot Luleå fick laget ett mål bortdömt, efter 32 sekunder gjorde Magnus Kahnberg 1-0, efter 1.30 missade Tomi Kallio en straff och efter 3,47 gjorde Fredrik Johansson 2-0.

Rapporter talar om drömhockey i första perioden.

I omgång ett av 50.

Jag är ändå inte förvånad. Okej, några av spelarna är kanske lite mätta - förstakedjan med Tomi Kallio, Jonas Johnson och Niklas Andersson gjorde till exempel inte ett mål i går - men vad spelar det för roll när spelare som Fredrik Johansson, Loui Eriksson och Alexander Steen kliver fram och spelar som elitserierävar?

Där finns hungern.

Tränaren Conny Evensson skiter i vad som står på tröjorna och fungerar inte de rutinerade spelarna låter han talangerna ta över ansvaret på isen.

Gissa vad som händer då?

Storebror vill alltid vara bättre än lillebror och det är den sporren som kommer att få killar som Jonas Johnson att lyfta redan i nästa omgång.

Det är Frölundas styrka.

Ingen kan känna sig säker på en plats i laget.

Satt själv i Malmö och såg Malmö möta Färjestad - det på förhand enda tippade hotet mot Frölunda i kampen om SM-guldet.

Det såg sådär ut för utmanaren.

Malmö gjorde en kanonmatch och höll jämna steg med Färjestad i två perioder. Laget spelade stentufft, var elakt och kämpade, som om det vore en SM-final.

Men det var omgång ett - ett av 50 - och mitt tips är fortfarande att Malmö hamnar i kvalserien.

Färjestad gjorde ungefär vad som krävdes. Direkt tränaren Bengt-Åke Gustafsson röt i båset klev Jörgen Jönsson och Peter Nordström fram och gjorde några virvlande byten.

Det räckte.

Så bra är Färjestad.

Bredden är det som imponerar mest. I fjärdekedjan spelar bland andra Per Hållberg, Pär Bäcker och Calle Steen - de två första är mer eller mindre givna i Tre Kronor och Steen var uttagen till årets första landslagsturnering, men tvingades tacka nej på grund av skada.

Frölunda mot Färjestad.

Lita på en rödlila röra framåt våren.

Malmös Daniel Rydmark drog på sig två tiominutersutvisningar mot Färjestad - båda för osportsligt uppträdande - och tilldelades automatiskt matchstraff.

Hur kan en av Malmös viktigaste spelare göra två sådana dumheter?

Malmö vill göra bra tv

Först drog Rydmark - går inte att i ord beskriva hur korkat det var - undan skridskorna på Mathias Johansson vid en tekning. Sedan snackade han till sig en en tiominutare - saknar kommentarer - i andra perioden och fick lämna isen för gott.

Sådana förseelser ger blondiner dåligt rykte.

Överhuvudtaget verkar Malmö lite för intresserade av att göra bra tv. Jan Hammar - en av de lugnaste killarna i laget - slog sönder en klubba framför en såpa-kamera när Färjestad gjorde 1-1 i första perioden.

Såg lite tillrättalagt ut, faktiskt. Bra tv, men om jag vore tränare i Malmö och hette Stephan Lundh hade jag tagit ett snack med Rydmark och Hammar och betonat att de bästa vip-korten till kändisfesterna fixas på isen.

Inte i tv.

Patrik Thornéus